fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Peste 3.000 de locuințe noi finalizate în București pentru închiriere

chirie

Segmentul închirierilor pe termen lung a înregistrat rezultate mai bune, mai ales în marile orașe, precum Bucureștiul. Climatul general este într-o continuă îmbunătățire față de anul trecut. Peste 3.000 de locuințe noi livrate în București și împrejurimi în ultimii trei ani și jumătate au fost achiziționate în scop investițional pentru a fi oferite din nou spre închiriere.

Gradul de ocupare actual al acestor unități este de peste 90%, peste 2.700 de locuințe fiind astfel închiriate chiriașilor pe termen mediu – lung pentru perioade de minimum șase luni.

Peste 55.000 de locuințe au fost livrate în București și împrejurimi din 2018 până în prezent, potrivit datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică.

Peste 5.550 de unități rezidențiale au fost achiziționate de investitori în aceeași perioadă, reprezentând aproximativ 10% din totalul livrărilor. Dintre acestea, aproximativ 45% au fost revândute, restul fiind date în chirie în vederea obținerii unui randament pe termen lung.

Dacă piața rezidențială a rezistat bine șocului provocat de criza sanitară, sectorul locativ a fost grav afectat, în special pe segmentele destinate studenților și călătorilor de afaceri și turiști.

Chiriile medii pe segmentul rezidențial nou din București au înregistrat o scădere anuală de 6% în prima jumătate a anului 2021. Pentru următoarele 12 luni se estimează o evoluție liniară, luând în considerare revenirea angajaților în clădirile de birouri și începerea anului universitar.

Un apartament nou cu un dormitor din București se închiriază cu 250 – 350 de euro pe segmentul mass market și cu 450 – 600 de euro pe segmentul economic mijlociu, în timp ce un apartament cu două camere se închiriază la valori cuprinse între 600 – 900 de euro pe segmentul mijlociu economic, iar o vilă se închiriază de la 750 de euro.

Scăderea chiriilor, hotărârea unor proprietari, mai ales în perioada imediată stării de urgență din primăvara anului trecut și scăderea gradului de ocupare a dus la o reducere a volumelor la o medie de 5,3% în euro pe an.

Se va observa în viitor din ce în ce mai mulți proprietari de portofolii mari de apartamente, luând în considerare faptul că achiziția de unități rezidențiale în vederea închirierii ulterioare oferă un rezultat satisfăcător și stabil pe termen lung.

Cumpărătorii care activează pe acest segment trebuie să acorde o atenție deosebită tipului de proprietate achiziționată, întrucât cererea de locuințe s-a schimbat – cei care caută o locuință pentru închiriere au noi criterii specifice.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp