fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Piața chiriilor în cele mai mari orașe din România își revine în trimestrul 3

Tranzacție

Starea de urgență din martie 2020 a indus un șoc puternic și pe piața imobiliară română, în special în domeniul chiriilor. Munca de acasă și studiile online au scăzut foarte mult cererea, iar prețurile, astronomice înainte, au revenit, pentru o vreme, cu picioarele pe pământ. Piața însă și-a revenit rapid și și-a reluat creșterea.

În ceea ce privește prețurile solicitate pentru apartamentele disponibile spre închiriere, în Cluj-Napoca și Brașov pot fi observate, în trimestrul 3 din 2021, curbe de creștere vizibil mai abrupte decât în celelalte șase mari orașe ale țării, comparativ cu cele trei luni anterioare.

Pe de altă parte, deși pretențiile proprietarilor s-au majorat în București, Iași, Constanța și Timișoara, curbele de creștere au fost mai line. Privind la celelalte trei centre regionale ale țării, unde nivelul mediu al chiriilor este vizibil mai redus decât în orașele anterior menționate, putem observa o stagnare a pretențiilor proprietarilor în Oradea, în vreme ce în Sibiu și Craiova au avut loc creșteri comparativ cu trimestrul anterior.

 Și raportat la perioada similară a anului trecut, în Oradea poate fi remarcată tot o tendință de stagnare, comparativ cu majorările din Sibiu și Craiova.

Suma medie solicitată pentru un apartament se situa, trimestrul trecut, la 7,7 euro pe metru pătrat în Cluj-Napoca, în creștere cu 3,2% față de perioada similară a anului anterior.

Pe următorul loc în clasamentul prețurilor de închiriere se situează Bucureștiul (cu o medie de 7,6 euro pe metru pătrat util, în scădere cu 2,4%), Capitala fiind urmată de Iași (6,7 euro pe metru pătrat, în creștere cu 2,1%), la egalitate cu Brașov (6,7 euro pe metru pătrat, în creștere cu 6,3%), apoi de Constanța (6,4 euro pe metru pătrat, în creștere cu 9,3%), Timișoara (6,3 euro pe metru pătrat, în creștere cu 0,2%), Craiova (5,7 euro pe metru pătrat, în creștere cu 7,5%), Sibiu (5,4 euro pe metru pătrat, în creștere cu 3,8%) și, respectiv, Oradea (5 euro pe metru pătrat, în creștere cu 0,5%).

În ceea ce privește chiriile solicitate pe categorii de apartamente, Bucureștiul se află, în mod firesc, în fruntea marilor orașe, cu valori medii de 270 de euro pe lună pentru garsoniere, 400 de euro pe lună pentru două camere și, respectiv, 570 de euro pe lună pentru trei camere.

Capitala țării este urmată îndeaproape de Cluj-Napoca, unde proprietarii solicită 260 de euro pe lună pentru o locuință monocamerală, 400 de euro pe lună pentru una bicamerală și, respectiv, 500 de euro pe lună pentru una tricamerală.

 Dintre cele nouă mari orașe analizate, cele mai accesibile locuințe de închiriat pot fi găsite în Oradea, prețurile medii lunare cifrându-se la 160 de euro pentru o locuințăcu o cameră, la 250 de euro pentru una cu două camere, și, respectiv, la 300 de euro pentru una cu trei camere.

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp