fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Piața de credite a fost în declin în 2020

Credit bancă

Anul 2020  a fost un an pierdut pentru bănci, cel puțin din perspectiva profitului. Scăderea creditării și numeroasele riscuri pe care le-a cauzat criza sanitară  au produs efecte pe termen mediu, însă băncile se prezentau onorabil în fața acestei crize. În contextul crizei sanitare, ce s-a întins în România începând cu luna martie a anului 2020, piaţa creditelor a înregistrat modificări importante în primul trimestru din 2020.

Băncile au înăsprit standardelor de creditare pentru toate tipurile de credite, cele mai afectate fiind creditele de consum acordate populaţiei şi cele pe termen scurt acordate IMM-urilor, arată un sondaj realizat de Banca Naţională a României – BNR privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei.

În trimestrul 1 din 2020, o pondere moderată a instituţiilor de credit au înăsprit standardele de creditare, în timp ce cererea de credite era redusă cu 50 %.

În al doilea trimestru a anului trecut, băncile estimau înăsprirea standardelor de creditare pentru toate tipurile de credite, cele mai afectate fiind creditele de consum acordate populaţiei şi cele pe termen scurt acordate IMM.

Pe sectorul companiilor nefinanciare, standardele de creditare au devenit mai restrictive deodată din trimestrul 1 din 2020, pe fondul înăspririi acestora atât pentru IMM, cât şi pentru corporaţii, pentru toate tipurile de scadenţe.

Instituţiile de credit (în procent net de peste 54%) în trimestrul 2 a anului trecut estimau că standardele de creditare şi termenii contractelor de credit sau a liniilor de credit pentru companii nefinanciare vor deveni mai restrictivi într-o anumită măsură.

Conform BNR, termenii creditării au înregistrat evoluţii eterogene în primul trimestru din anul trecut.

Cererea de credite din partea companiilor, în ansamblul lor, s-a diminuat în trimestrul 3 din 2020.

Pentru trimestrul 2 din 2020, băncile au înregistrat o diminuare a cererii de credite din partea companiilor, în special a IMM.

Pe sectorul populaţiei, în primul trimestru al anului 2020, o proporţie însemnată a instituţiilor de credit au semnalat o înăsprire a standardelor de creditare, atât pentru creditele destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri (procent net de 12,1%), cât şi în cazul împrumuturilor de consum (procent net de 21,4%).

Iar termenii creditării în cazul împrumuturilor imobiliare, instituţiile de credit au înscris o înăsprire asociată ponderii maxime a serviciului datoriei în venitul lunar de 4,1%.

Instituţiile de credit au raportat pentru trimestrul 1 din 2020 scăderea moderată a cererii în cazul ambelor categorii de credite destinate populaţiei.

Aşteptările băncilor pentru trimestrul 4 a anului trecut sunt de declin al cererii de împrumuturi atât în cazul creditelor destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri (procent net de -88%), cât şi în cazul creditelor de consum (procent net de -86%).

Băncile au raportat o creştere a ponderii solicitărilor de credite respinse în primul trimestru din  2020, în cazul ambelor categorii de credite acordate populaţiei (procent net de 20,7% pentru creditele imobiliare, procent net de 13,9% pentru cele de consum).

Riscul de credit estimat de bănci reprezintă astfel 3,3% din totalul creditelor nete ale sistemului bancar, care s-au numărat la 270 miliarde lei, în trimestrul 2 din 2020.

Rata creditelor neperformante a crescut la 4,38% în 2020, de la 4,08% cât era la finalul lui 2019.

Valoarea capitalurilor proprii ale băncilor a crescut astfel cu două miliarde lei în prima jumătate a acestui an, la 56,9 miliarde lei.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp