Efectele crizei sanitare au lovit în lanț toți jucătorii implicați în sectorul financiar: dealerii auto, societățile de leasing, clienții acestora. Toți au început să piardă din viteză și imediat au început să simtă și pierderile. Societătile care au acordat finanțări cu generozitate ușor exagerate înainte de pandemie riscă sa dispară de pe piață. Companiile de leasing financiar au acordat finanțări noi în valoare de aproximativ un miliard de euro în prima jumătate a anului, în creștere cu 25% față de aceeași perioadă a anului 2019, redă Asociația Societăților Financiare din România.
Piața de leasing a fost afectată de pandemie proporțional cu impactul crizei sanitare asupra industriilor pe care le deservește. Instituțiile financiare nebancare nu au mai fost însă luate pe nepregătite și, spre deosebire de criza economică din 2008, acum au putut acționa rapid pentru a scădea impactul negativ.
Finanțările de autovehicule și-au menținut ritmul accelerat de creștere în prima jumătate a anului, fiind impulsionate de scăderea ratei la TVA, dar și de ameliorarea semnificativă a pieței muncii, atât în ceea ce privește numărul de locuri de muncă nou create, cât și al evoluției pozitive a salariilor.
Piața de leasing a depășit nivelul de 110.000 de unități în administrare primele nouă luni din 2020 , generând o creștere a pieței de 11% faţă de finalul anului 2016.
În perioada ianuarie-septembrie din 2020 au fost înmatriculate aproximativ 13.000 de autovehicule de către companiile de leasing operațional, adică 15% din totalul înmatriculărilor noi (90.959 de autoturisme şi autovehicule comerciale uşoare).
La nivel de volume nou finanțate, toate categoriile de vehicule au înregistrat creșteri substanțiale, în special leasingul de vehicule comerciale ușoare, care au avansat cu 62% față de aceeași perioadă a anului 2019.
Durata de finanțare cel mai des întâlnită este de 4-5 ani (30%), urmată de 3-4 ani (24%), 2-3 ani (18%), 5-7 ani (11%), 1-2 ani (8%), 1 an (5%) si 7-15 ani (4%).
Cea mai mare cotă de piață este înregistrată de firmele de leasing financiar subsidiare băncilor, cu 66% din total, urmat de cele captive producătorilor cu 20% și de companiile de leasing financiar independente, cu 14%.
În luna ianuarie 2021 Asociația Societăților Financiare din România și 16 companii membre au fost amendate cu 8,47 milioane de euro pentru încălcarea legii în domeniul concurenței.
Consiliul Concurenţei a anunțat că a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 8,47 milioane euro Asociația Societăților Financiare din România – ALB și 16 companii membre ale acesteia pentru încălcarea legislației în domeniul concurenței, prin participarea la un schimb de informații sensibile din punct de vedere comercial.
- Ce este o încălcare a confidențialității în afaceri?
- Avantajele și dezavantajele creditelor bancare și nebancare pentru IMM-uri
- Semne că afacerea ta are nevoie de finanțare pentru a supraviețui
- Vă gândiți să faceți afaceri în România?
- Cinci dintre cele mai mari orașe din România atrag peste 2 miliarde de euro în proiecte imobiliare noi
- Munca de acasă a sporit creșterea importurilor de microunde în UE
- Prețul grâului din SUA va scădea în 2022, iar oferta globală va rămâne adecvată