fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

PIB-ul zonei euro crește, pe măsură ce se consolidează revenirea economică

bani

PIB-ul a fost de 2% față de trimestrul precedent, majoritatea economiilor mari, cu excepția Germaniei, depășind așteptările. În timp ce varianta Delta și problemele legate de lanțul de aprovizionare reprezintă riscuri semnificative pentru perspective, ne așteptăm ca revenirea să mențină acest ritm alert în trimestrul al treilea.

O cifră solidă a PIB-ului confirmă faptul că revenirea economică este în curs de desfășurare. Probabil că a început deja la un moment dat, în primul trimestru, deoarece blocajele au fost atenuate, dar economia zonei euro a cunoscut o călătorie accidentată.

Pandemia care a provocat o înăsprire a restricțiilor, un început slab al lansării vaccinării și problemele lanțului de aprovizionare care au dus la sughițuri în producție, toate acestea au diminuat ritmul de creștere atins în trimestrul al doilea. Acestea fiind spuse, poate fi considerat un început puternic al redeschiderii și arată că cererea a fost foarte rezistentă.

Majoritatea economiilor mari au depășit așteptările, cu excepția Germaniei, care a fost afectată de problemele lanțului de aprovizionare mai mult decât alte țări, având în vedere dimensiunea industriei sale auto, care a fost deosebit de afectată.

Țările care sunt mai departe de nivelurile anterioare pandemiei, precum Italia și Spania, au înregistrat rate de creștere impresionante de 2,7% și, respectiv, 2,8%.

Privind spre trimestrul care vine, am observa că pandemia provoacă unele întârzieri în ceea ce privește relaxarea restricțiilor și că problemele lanțului de aprovizionare continuă să cântărească asupra producției de producție. Cu toate acestea, se așteptă la o creștere foarte puternică – în prezent estimată la 2% în ritm trimestrial – deoarece cererea internă și externă rămâne foarte robustă.

Primele sondaje din luna iulie confirmă această imagine a cererii în creștere, indicatorii de sentiment atingând maxime istorice.

În ciuda tuturor eforturilor de ecologizare, economia zonei euro continuă să funcționeze ca un motor diesel: îi ia ceva timp să pornească, dar nu trebuie subestimată odată ce a prins viteză.

Economia României va creşte cu 7,4% în 2021 şi cu 4,9% în 2022, după ce în mai se estima un avans de 5,1% anul acesta şi de 4,9% anul viitor, conform previziunilor interimare din vara anului 2021, publicate de Comisia Europeană.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp