fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Prețul pâinii în România e cel mai mic din Uniunea Europeană

păine

Eurostat a declarat că prețul pâinii și al cerealelor în întreaga UE a fost de aproximativ două ori și jumătate mai mare în cel mai scump stat membru decât în cel mai ieftin. Anul trecut, prețul pâinii în România a fost cel mai mic din Uniunea Europeană, fiind aproape la jumătate față de media UE, redă Eurostat.

Prețul pâinii și al cerealelor a fost cel mai mare în Danemarca, cu 53% peste nivelul UE, urmată de Austria, cu 35% peste nivelul UE, Luxemburg, Suedia și Finlanda, toate cu 27% peste nivelul UE.

În schimb, cele mai mici prețuri pentru pâine și cereale în 2020 au fost înregistrate în România, cu 44% sub nivelul UE, urmată de Bulgaria, cu 33% sub nivelul UE, și Polonia, cu 30% sub nivelul UE.

Datele Eurostat arată că prețurile la pâine în România sunt mai mici decât în alte țări din Balcani care nu sunt membre ale Uniunii Europene, cum ar fi Macedonia de Nord, Albania, Serbia și Bosnia și Herțegovina.

Atunci când nivelurile sunt comparate cu media UE, rezultatele arată că prețul pâinii și cerealelor a fost cel mai ridicat în Danemarca, urmată de Austria, Luxemburg, Finlanda și Suedia.

Irlanda se află pe locul opt, înaintea unor țări precum Belgia, Franța, Grecia și Spania.

Polonezii nu se satură de pâinea lor delicioasă care creează dependență – alături de România și Bulgaria, acestea sunt cele mai mici din blocul comunitar în ceea ce privește prețurile.

România este generoasă când vine vorba de prețuri, atât pentru alimente, cât și pentru băuturi.

Fiind o națiune de iubitori de carne, România se situează aproape la egalitate cu media UE, și puțin peste aceasta când vine vorba de pește.

În ceea ce privește cartofii, producția română se ridică la nivelul cantității de cartofi produse în UE.

În 2020, în UE s-au recoltat în total 55,3 milioane de tone de cartofi. Germania a fost cel mai mare producător și a reprezentat 21,2% din producția UE, urmată de Polonia (16,4%), Franța (15,7%), Olanda (12,7%) și Belgia (7,2%)”, a precizat Eurostat.

Valoarea totală a producției de cartofi prelucrați din UE a atins 9,1 miliarde de euro în 2019, adică 1,6 % din valoarea producției întregii industrii alimentare europene, a constatat Eurostat.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp