fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Prețurile la carnea de pui cresc vertiginos din cauza revenirii cererii în HoReCa, a unei crize de gripă aviară și a creșterii costurilor la cereale

găini

De la începutul anului 2021, prețurile de pe piața mondială a cărnii de pui au explodat ca urmare a cererii ridicate, a creșterii costurilor pentru cereale furajere și alimente, precum și a scăderii ratei de sacrificare a puilor în UE, Coreea de Sud și Japonia. Costurile sporite pentru containerele de transport maritim determină în plus creșterea prețurilor la export. Până la sfârșitul anului 2021, se preconizează că producția și exporturile de carne de pui la nivel mondial vor rămâne la nivelul anului precedent. În 2019, România a sacrificat aproape 300 de milioane de păsări și a produs peste 672.000 tone de carne, dintre care 95% a fost carne de pui (70% pui și 25% găini).

Mai mult de jumătate din producția de carne de pasăre din România (56%) este concentrată în regiunea de sud a țării, care este, de asemenea, cea mai mare zonă de producție de cereale. În 2019, regiunea de nord-est a produs aproape 18% din carnea de pasăre din România.

România a fost în 2019 al optulea cel mai mare producător de păsări din Uniunea Europeană. Carnea de pasăre reprezintă 45% din producția totală de proteină animală din România. Urmată de carne de porc, carne de vită și carne de oaie.

Cu excepția a două procente din aceste importuri (Ucraina și Brazilia), toată marfa de peste granițe provine din alte state membre ale UE. Cel mai important furnizor al României este Polonia, care și-a dublat exporturile către România în primele șapte luni ale anului 2020 la 25.611 tone, depășind Ungaria (14.107 tone). Alți furnizori includ Germania (9.514 tone), Țările de Jos (6.700 tone), Regatul Unit (6.081 tone) și Bulgaria (2.865 tone).

Carnea congelată a reprezentat 65% din importuri (în volum), în timp ce carnea refrigerată / proaspătă a reprezentat aproximativ 25%.

România avea oricum deficit comercial pe carnea de pui, dar în ultimii doi ani importurile erau pe un trend descendend, în timp ce exporturile creșteau, după un vârf negativ în 2017, când România a cumpărat de peste granițe peste 130.000 de tone.

În întreaga lume, în acest an, prețurile pentru carnea de pui cresc într-un ritm rapid. Potrivit FAO, prețurile de export pentru bucățile de pui și organele comestibile din SUA au crescut brusc de la 977 de dolari pe tonă în ianuarie 2021 la 1138 de dolari pe tonă în iunie 2021. Prețul pentru carnea de pui de carne în UE în cea de-a 29-a săptămână din 2021 a fost de 204,5 euro pentru 100 kg sau cu 10% mai mare decât în aceeași perioadă a anului precedent. Creșterea prețului este cauzată de creșterea cererii din partea sectorului HoReCa și a comerțului cu amănuntul din țările occidentale de costurile ridicate pentru hrana păsărilor de curte și de ritmul lent de producție în UE, ca urmare a unui focar de gripă aviară. Creșterea tarifelor pentru containerele de transport maritim se adaugă, de asemenea, la creșterea prețurilor de export.

La sfârșitul anului 2021, producția de carne de pui la nivel mondial va rămâne la 123 milioane de tone, același nivel ca în anul precedent. Scăderea cererii de carne de pui în China este principalul factor care frânează creșterea producției. China își recuperează intensiv populația de porci după ce o boală generalizată a dus la o scădere majoră a numărului de animale. Ca urmare, prețurile pentru porci sunt în scădere și stimulează consumul de carne de porc. Costul ridicat al cerealelor furajere și impactul persistent al gripei aviare înalt patogene în UE, Coreea de Sud și Japonia împiedică, de asemenea, expansiunea în industria avicolă.

În 2021, exporturile de carne de pui la nivel mondial vor rămâne la nivelul anului precedent. Scăderile în livrările de carne din UE și Brazilia vor fi compensate de o creștere a ofertei din SUA și China. SUA este al doilea cel mai mare exportator mondial de carne de pui, cu o cotă de piață de 24% din exporturile globale. Țara va accelera livrările cu +1% față de anul trecut, până la 3,5 milioane de tone. Se estimează că exporturile chinezești vor crește cu 10% de la an la an, până la 176 mii tone.

În 2020, cantitatea de carne de pui produsă la nivel mondial a crescut cu +4%, ajungând la 123 milioane de tone, în creștere față de 2019. În termeni valorici, producția de carne de pui a ajuns la 192,4 miliarde de dolari în 2020, estimată în prețuri de export.

În 2020, cantitatea de carne de pui exportată la nivel mondial a crescut ușor, ajungând la 15 milioane de tone, în creștere cu +3,9% față de cifra din anul precedent. În termeni valorici, exporturile de carne de pui s-au contractat ușor, ajungând la 21,6 miliarde de dolari în 2020.

Brazilia (3,9 milioane de tone) și SUA (3,5 milioane de tone) au reprezentat aproximativ 49% din totalul exporturilor de carne de pui în 2020. A fost urmată la mare distanță de Olanda (1,4 milioane de tone) și Polonia (1,2 milioane de tone), creând împreună o cotă de 17% din totalul exporturilor. Următorii exportatori – Turcia (516 mii tone), Belgia (439 mii tone), Ucraina (430 mii tone), Regatul Unit (427 mii tone), Thailanda (341 mii tone), Germania (295 mii tone) și Franța (228 mii tone) – au creat împreună 18% din totalul exporturilor.

În 2020, cea mai notabilă rată de creștere în ceea ce privește livrările, dintre principalele țări exportatoare, a fost atinsă de Turcia (+68,0% pe an), în timp ce exporturile celorlalți lideri mondiali au înregistrat ritmuri de creștere mai modeste.

În termeni valorici, cele mai mari țări furnizoare de carne de pui la nivel mondial au fost Brazilia (5,5 miliarde de dolari), SUA (3,4 miliarde de dolari) și Olanda (2,5 miliarde de dolari), reprezentând împreună 53% din exporturile globale. Aceste țări au fost urmate de Polonia, Thailanda, Belgia, Ucraina, Germania, Turcia, Franța și Regatul Unit, care împreună au reprezentat încă 28%.

Prețul mediu de export al cărnii de pui s-a situat la 1.451 de dolari pe tonă în 2020, în scădere cu -8,3% față de anul precedent. În 2020, cea mai notabilă rată de creștere în ceea ce privește prețurile a fost atinsă de SUA, în timp ce ceilalți lideri mondiali au înregistrat o scădere a cifrelor privind prețurile de export.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp