fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Prețurile locuințelor la nivel mondial cresc în cel mai rapid ritm din 2005 încoace

casă credit

Prețurile locuințelor la nivel mondial cresc în cel mai rapid ritm din 2005 încoace, în condițiile în care ratele scăzute ale dobânzilor, lipsa de locuințe și economiile abundente ale gospodăriilor continuă să stimuleze piața imobiliară.

Volatilitatea medie anuală a prețurilor în 55 de țări a crescut la 9,2% în cele 12 luni până în iunie. Aceasta este cea mai rapidă creștere din cele 12 luni până în martie 2005, de la 4,3% în aceeași perioadă a anului trecut, pe măsură ce piețele imobiliare din mai multe țări se supraîncălzesc.

În general, una din trei țări a înregistrat creșteri de două cifre ale prețurilor, inclusiv Rusia și Germania. Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă, Turcia și Canada au înregistrat o creștere a prețurilor nominale ale locuințelor de peste 16%.

Creșterea medie a prețului locuințelor a fost mai mult decât dublă față de cea înregistrată în țările în curs de dezvoltare din țările dezvoltate. India și Spania au fost singurele țări care au înregistrat o scădere.

În primele trei luni ale anului 2021, țările au cunoscut cea mai amplă creștere a prețurilor reale ale locuințelor din ultimii 20 de ani.

Piețele imobiliare din SUA, Canada, Marea Britanie și Noua Zeelandă „ard”, deoarece „ratele scăzute ale dobânzilor și trecerea la munca la distanță stimulează cererea de locuințe”.

În multe țări, inclusiv în Statele Unite, Germania și Marea Britanie, ratele medii ale creditelor ipotecare s-au redus la mai mult de jumătate din 2007. Ratele scăzute ale creditelor ipotecare reflectă politica monetară extrem de relaxată adoptată de majoritatea economiilor avansate atunci când au răspuns la lovitura economică provocată de pandemie.

Cererea de locuințe a fost, de asemenea, susținută de creșterea muncii la distanță, iar scara mare a contribuit la continuarea achizițiilor. Economii Acumulate de mulți în timpul pandemiei, când cheltuielile au fost limitate de limitele pandemiei.

Stocurile de locuințe rămân aproape de nivelurile scăzute din punct de vedere istoric în Statele Unite, Canada și Regatul Unit, dar lipsa materialelor de construcție și a forței de muncă împiedică construcția și „ridică lipsa de locuințe”. Nu este clar cât va dura boom-ul prețurilor locuințelor.

Locuinţele din marile oraşe ale României costă mai mult. Preţurile au crescut cu aproximativ doi la sută din iulie şi până la sfârşitul lui august. Iar Capitala este pe primul loc la majorări. Aici, apartamentele noi se vând cu trei procente mai scump, iar un metru pătrat costă aproape 1600 de euro. Şi locuinţele vechi costă mai mult, însă majorarea este în cazul lor de doar 1%.

În Braşov, situaţia este exact invers faţă de cea din Bucureşti. În timp ce apartamentele nou-construite s-au ieftinit, cele în blocuri vechi au ajuns să coste aproape 1350 de euro pe metru pătrat. Iar fenomenul se repetă la Cluj-Napoca, oraşul cu cele mai scumpe locuinţe din ţară. Aici, în ansamblurile noi, metrul pătrat util este acum 2000 de euro. Dintre oraşele mari analizate de un site de profil, doar în Timişoara a fost înregistrată o uşoară ieftinire şi anume în cazul apartamentelor noi.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp