fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Provocările anului 2020 pe piața muncii în România

întrunire

Piața locurilor de muncă este o zonă elastică și în continuă schimbare, puțini șefi și manageri HR s-au așteptat la declanșările anului 2020. Criza sanitară a adus cu sine modificări în modul de lucru al companiilor din întreaga țară, a repartizat așteptările angajatorilor și ale angajaților, iar în unele cazuri a provocat răsturnări de situație, mai ales în cazul unor industrii precum HoReCa sau aviația, care până nu demult se confruntau cu un deficit de candidați.

Începând anul 2020, resursele de muncă au fost înscrise de 12198,3 mii persoane reprezentând 63,1% din populaţia totală a ţării. Valoarea majoritară în resursele de muncă au deţinut-o bărbaţii  peste 52%.

Populaţia activă civilă era la 1 ianuarie 2020 de peste 8750 mii persoane, reprezentând 45% din populaţia rezidentă a ţării.

În populaţia activă civilă femeile deţineau o pondere mai scăzută comparativ cu bărbaţii (45,8% femei faţă de 54,2% bărbaţi). Dintre persoanele active de sex feminin 97,0% erau ocupate şi 3,0% în şomaj.

Rata de ocupare a forței de muncă a fost de peste 69%. Rata ocupării la persoanele de sex feminin a fost de 67,2%, mai redusă cu 4,6% comparativ cu rata ocupării la bărbaţi (71,8%).

Bărbaţii ocupaţi au dominat în  activitățile economice, deţinând proporţii  semnificative în activităţile transport şi depozitare (84,5%), construcţii (84,3%) şi de industrie extractivă (83,3%).

Salariaţii continuă să deţină cea mai mare pondere (64,5%) în totalul populaţiei ocupate civile. Aceştia au predominat în: servicii sociale (96,6%), servicii comerciale (79,5%) şi industrie şi construcţii (71,8%).

Repartizarea resurselor de muncă pe regiuni de dezvoltare reliefează următoarele aspecte: regiunea Nord – Est asigură 16,0% din resursele de muncă ale României, populaţia în vârstă de muncă reprezentând 16,1% din populaţia în vârstă de muncă pe ţară; regiunea Sud – Muntenia dispune de 14,7% din resursele de muncă ale ţării, cu o populaţie în vârstă de muncă de 1769,9 mii persoane, respectiv 14,8% din populaţia în vârstă de muncă a ţării; regiunea Nord – Vest concentrează 13,3% din resursele de muncă la nivel naţional şi 13,4% din populaţia în vârstă de muncă, conform ANOFM.

Cea mai mare rată de ocupare a resurselor de muncă a fost de 90,4% şi a revenit regiunii Bucureşti – Ilfov. Dintre celelalte regiuni, valori mai ridicate s-au înregistrat în regiunile Nord – Vest (73,6 %), Centru (73,0%), şi cele mai scăzute în regiunile Nord – Est (58,5%) şi Sud – Muntenia (62,0%).

În toate regiunile, rata de ocupare a înregistrat valori mai ridicate pentru persoanele de sex masculin comparativ cu cele de sex feminin. Ecartul dintre ratele de ocupare pentru cele două sexe a avut valori cuprinse între 9,2 puncte procentuale (regiunea Centru ṣi regiunea Vest) şi 0,5 puncte procentuale (regiunea Nord – Est).

Sunt regiuni cu un potenţial turistic important (zona Bucovinei în regiunea Nord – Est, litoralul şi Delta Dunării în regiunea Sud – Est), evoluţiile economice ale acestora fiind influenţate şi de nivelul de utilizare al acestui potenţial și de criza sanitară care a închis acest sector.

La sfârşitul lunii martie 2020, regiunile statistice cu cele mai ridicate rate ale şomajului înregistrat au fost Sud-Vest (4.9%) şi Nord-Est (4.3%). Regiunile cu cele mai scăzute niveluri ale ratei şomajului au fost Bucureşti (0.8%) şi Vest (2.0%).

La mare căutare au fost joburile cu posibilitatea de muncă de la domiciliu. Nu doar tipul de job căutat s-a schimbat, ci şi clasamentul judeţelor cu cele mai multe căutări s-a schimbat. Iașul, spre exemplu, se află pe primul loc pe lista județelor privind căutarea unui loc de muncă, conform datelor eJobs.

Top judeţe fruntaşe la numărul de căutări:

  • Bucureşti 39,78%
  • Cluj 6,92%
  • Iaşi 5,39%
  • Timiş 5,08%
  • Braşov 4,72%

Top judeţe codaşe la numărul de căutări

  • Covasna 0,26%
  • Sălaj 0,32%
  • Tulcea 0,33%
  • Harghita 0,34%
  • Mehedinţi 0,35%

Iar cele mai importante companii din România în funcție de cifrele de afaceri sunt: Automobile Dacia SA, OMV Petrom Marketing SRL, OMV Petrom SA, Rompetrol Rafinare SA, Kaufland România SCS, Ford Romania SA, British American Tobacco Trading SRL, Lidl Discount SA, Carrefour România SA, Star Assembly SRL, Dedeman SRL.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp