fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Sectorul agricol din România – într-un impas de lucrători calificați

Tractorist

În România există două probleme care afectează sectorul agricol. Pe de o parte, îmbătrânirea demografică în mediul rural, specific activităților agricole, asociată cu un nivel de pregătire redus în domeniu și neadaptat noilor condiții de muncă din agricultură, conforme cu noile tehnologii. 97% dintre fermieri nu au pregătire în domeniul agricol ,iar mai mult de 40% au peste 60 de ani, conform Comisiei Europene.

Suprafaţa de 15 milioane hectare deţinută de România este cea mai mare suprafaţă agricolă utilă din Europa. Circa 41% din angajaţi lucrează în agricultură – în ţările vestice media este de 3-5%. Productivitatea este slabă: câştigurile actuale la hectar sunt cele mai slabe din Europa de Est.

Un tractorist pregătit să lucreze cu mașinile agricole specifice noii tehnologii poate primi un salariu lunar de 3,603 RON. Un șef de fermă agricolă poate câștiga 4,358 de RON lunar. Un specialist în comportamentul animalelor poate primi un salariu lunar de 4,941 RON, iar un lucrător în îngrijirea animalelor poate avea un salariu de 3,962 RON.

Îmbătrânirea demografică și nevoia înnoirii generațiilor de agricultori sunt preocupări existente și la nivelul Uniunii Europene pentru că în UE doar aproximativ 6% dintre administratorii de exploatații agricole sunt tineri cu vârsta sub 35 de ani, în România doar3,1%, iar peste 50% au vârste de peste 55 de ani. În același timp, învățământul profesional şi tehnic agricol s-a menținut la cea mai joasă cotă din punctul de vedere al actului educațional. Și aceasta în pofida potențialului ridicat al României, care deține o suprafață de 13,9 milioane de teren agricol, potrivit Eurostat (locul șase în Europa).

Agricultura a reprezentat anul 2020 4,1% din PIB-ul României, cu un număr de angajați estimat la 250.000 de persoane. Cele mai mari confruntări pe care fermierii români le-au întâmpinat de-a lungul ultimului an a fost secetă pedologică, un fenomen are a afectat culturile de grâu, orz şi rapiţă. Acest lucru a a scos la iveală lipsa tot mai mare a unui sistem de irigații și de desecare bine pus la punct, de care România are nevoie pentru a preveni și pentru a combate aceste probleme cu care se confrunt agricultura.

Un buget de peste 42 de milioane de euro va fi disponibil în 2021 pentru lansarea a liniei de finanțare prin care tinerii fermieri primesc fonduri europene de câte 50.000 de euro pentru instalare, conform calendarului estimativ al lansărilor de apeluri AFIR în 2020.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp