fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

România are peste 14 milioane de carduri bancare active

Tranzacții

România are peste 18 milioane de carduri în circulaţie, dintre care 14 milioane sunt active, în sensul că s-a efectuat cel puţin o operaţiune de plată pe parcursul unui trimestrul, arată datele BNR.

Criza sanitară provocată de pande­mia de coronavirus, care a răspândit panică şi turbulenţe la nivel internaţio­nal, a generat tensiuni şi în domeniul mo­netar, bancar şi financiar, cu retra­geri mari de numerar de la bănci, salturi ale dobânzilor sau instabi­li­tate a cursurilor de schimb.

România are peste 18 milioane de carduri în circulaţie, dintre care active (de pe care s-a efectuat cel puţin o operaţiune de plată pe parcursul unui trimestru) sunt 14 milioane,arată datele BNR ale trimestrului 3 din 2020.

Tranzacții

Numărul de operaţiuni, respectiv numărul de achitări cu cardul, a depăşit numărul de retrageri de numerar.

Numărul tranzacţiilor de plată cu carduri emise de către prestatorii de servicii de plată a avansat cu 9,6%, în trimestrul 3 din 2020, până la 222,2 milioane, comparativ cu perioada similară a anului trecut, în timp ce valoarea achitată s-a ridicat la 28,27 miliarde de lei, arată BNR.

Dintre acestea, 15.430.130 reprezentau carduri de debit şi 2.907.432 carduri de credit. În acest context, statistica arată că România are mai puţin de un card bancar pe cap de locuitor, una dintre cele mai mici valori din statele Uniunii Europene, ca urmare a preferinţei pentru plăţile efectuate în numerar.
Numărul de carduri active cu funcție de numerar înregistrate de către BNR pe teritoriul țării au fost per total 18.337.562 de unități, în creștere cu peste 12 % față de 2019.

Numărul de tranzacții de plată cu cardurile cu funcție de debit per total, în trimestrul 3 din 2020 au fost înregistrat un volum de 255 milioane, arată datele BNR.

Valoarea de retrageri de numerar la ATM cu cardul bancar a fost înscrisă în trimestrul 3 din anul trecut cu peste 55 milioane RON.

Iar valoarea de depuneri de numerar la ATM cu cardul bancar către români înregistrează un volum de 17 milioane de RON în trimestrul 3 din anul trecut.

Iar cash-ul din economie a urcat până la un vârf de aproape 88 mld. lei la sfârşitul lunii noiembrie 2020, după o creştere de 19% comparativ cu nivelul din aceeaşi perioadă din 2019, după cum arată datele centralizate de Banca Naţională.În termeni nominali, aproximativ 14 miliarde de lei au intrat în economie în ultimul an.

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp