fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

România este pregătită să crească exporturile de grâu, în condițiile în care recolta a atins cel mai înalt nivel din ultimii 14 ani

lan de grâu

România a recoltat 13,0 milioane de tone de grâu până acum în acest an, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Cifra reprezintă o revenire bruscă după ce seceta a distrus aproximativ 40% din recolta de anul trecut, trăgând recolta pentru 2020 la doar 6,4 milioane de tone. În anul precedent, România a recoltat 10,29 milioane de tone de grâu. Prețul grâului românesc comunicat de stat a ajuns la maximum ultimilor opt ani. Este însă sub cel la care traderii fac efectiv tranzacții.

Randamentul mediu la hectar s-a revigorat în acest an, ajungând la 5,35 tone, față de doar 2,99 în 2020, la data de 16 august.

Producții medii peste media națională de 5.346 kg la hectar au fost obținute nu doar în vestul țării, în județele Satu Mare, Timiș, Bihor, Arad, ci și în județele Olt, Caraș Severin, Ialomița. Brăila și Botoșani, precizează ministerul.

România consumă de obicei între 2,5 și 3 milioane de tone pe an de grâu, ceea ce ar elibera aproximativ 7,0 milioane de tone pentru export.

Producția totală de orz în 2021 este la un nivel record de 1,88mn de tone și este, de asemenea, cea mai mare din 2007 încoace.

Celelalte cereale cultivate în România, printre care se numără secara, triticale, orzul, ovăzul, mei și hrișca, au demonstrat, de asemenea, randamente bune, ceea ce a dus producția totală de cereale până în prezent la peste 15 milioane de tone pe an.

Rapița a înregistrat în anul 2021 cea mai mare producție medie la hectar (3.022 kg/ha) din 2007 încoace, datorită soiurilor utilizate, aplicării de noi tehnologii și condițiilor agrometeorologice favorabile, se arată în comunicatul ministerului.

România a beneficiat de decizia Rusiei de a impune taxe la exportul de cereale, după îngrijorările legate de creșterea costurilor alimentelor și de creșterea inflației. Acest lucru a permis României să câștige cotă de piață în țări precum Egiptul, care de obicei importă cantități mari de cereale rusești.

Cumpărătorul de stat de cereale din Egipt, GASC, a anunțat achiziționarea a 180.000 de tone de grâu din România și Ucraina în cadrul unei licitații internaționale. Potrivit GASC, a cumpărat 120.000 de tone de grâu din România și alte 60.000 de tone din Ucraina.

În luna iulie, Departamentul american al Agriculturii (USDA) a redus previziunile privind producția de grâu de primăvară pentru Kazahstan, Rusia și SUA, din cauza condițiilor calde și uscate din acest an.

Prețul grâului a fost împins în sus în acest an de îngrijorările legate de prețurile alimentelor și de o ofertă globală mai restrânsă. Seceta a afectat principalele regiuni producătoare de alimente din Eurasia, unde Kazahstanul se așteaptă ca recolta sa de cereale din 2021 să se contracte cu 24%, până la 15,3 milioane de tone. În altă parte în regiune, Iranul a recunoscut săptămâna trecută că recolta sa de grâu din acest an va fi atât de insuficientă încât, pentru prima dată în ultimii cinci ani, țara va trebui să importe grâu.

Prețul grâului românesc de panificație continuă să crească, dar decalajele față de celelate piețe europene importante, precum Franța și Germania, se adâncesc. Cel puțin așa arată cifrele pe care România le comunică Bruxelles-ului și care nu reflectă întocmai nivelurile de preț la care traderii realizează efectiv tranzacții. Tona de grâu costă ‪235-240 de euro în portul Constanța, într-o perioadă în care piețele sunt inflamate atât de un nivel scăzut al stocurilor de final de sezon, dar mai ales de mișcările de pe piețele financiare.

În timp ce bursa Euronex afișează cotații record la prețul grâului de panificație – 283,5 euro tona livrabilă în martie 2022, adică maximum ultimilor 13 ani și jumătate – în porturile locale avem cel mai scump grâu din iunie încoace, dar mult sub cel din alte puncte fierbinți ale Europei precum Rouen (Franța), Hamburg (Germania) sau Zachodni (Polonia).

De asemenea, potrivit ultimelor date ale Comisie Europene (28 octombrie 2021), care colectează informații de la statele membre, prețul DEPSILO al grâului în Banat era la maximum ultimilor opt ani, respectiv 228 de euro tona. Raportat la prețurile din restul Europei, avem însă al treilea cel mai mic preț din UE, după Bratislava (209 euro tona preț DEPPROD) și Praga (220 de euro tona, preț DELFIRST). În schimb, în Hamburg, prețul mediu era de 277 de euro, în Rouen – 275 de euro tona, iat în Bolognia de 298 de euro tona. Pentru Polonia nu sunt date disponibile.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp