fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Creșterea împrumuturilor și a depozitelor bancare va încetini

Depozit bancar

După o perioadă de creștere puternică după blocaje, creșterea economică în zona euro va scădea de aici încolo. În acest moment, PIB-ul a revenit la 98,7% sub nivelul de dinaintea crizei. Pentru anul 2022, se așteaptă la o creștere a PIB-ului de 3,9%, ceea ce este încă mult peste tendința de dinaintea crizei, dar ritmul trimestrial va încetini substanțial. Cu toate acestea, acest lucru va fi suficient pentru a reduce decalajul față de nivelurile anterioare pandemiei.

În trimestrele următoare, se așteaptă ca nivelurile scăzute ale șomajului și o oarecare dispreț din partea consumatorilor să aibă în continuare un impact pozitiv asupra creșterii, în timp ce investițiile întreprinderilor vor contribui, în mod pozitiv la creșterea PIB-ului, deoarece nivelurile ridicate de utilizare a capacităților și ratele scăzute ale dobânzilor oferă un mediu favorabil pentru investiții.

Problemele legate de lanțul de aprovizionare și penuria de factori de producție cauzează probleme de producție și au ca rezultat o presiune ascendentă asupra nivelurilor deja ridicate ale inflației.

Germania ar putea să înregistreze o accelerare a creșterii până la 4,6% anul viitor, datorită redresării sectorului auto, care în prezent este încă afectat de opriri de producție din cauza penuriei de semiconductori. Periferia continuă o performanță puternică de recuperare a decalajelor, cu o creștere de 5,3% în Spania și de 4% în Italia și Grecia.

Pentru Banca Centrală Europeană, această redresare continuă, cu o inflație cu o tendință de peste 3% – și care se așteaptă să se situeze în jurul valorii de 2% pentru 2022 – este probabil să conducă la o poziție politică ceva mai dură pentru anul viitor decât se credea inițial.

Împrumuturile ipotecare bancare din zona euro s-au accelerat începând cu 2014. Începutul pandemiei a marcat o scădere temporară, dar creșterea a fost reluată cu forță în 2021. Creșterea netă a creditelor ipotecare la nivelul întregii zone euro a atins 6,1% an/an, cea mai mare rată de creștere din martie 2008.

În Germania, creditarea ipotecară netă a băncilor a atins 7%, cea mai mare valoare de când BCE a început să înregistreze creșterea în 2004.

Împrumuturile ipotecare române sunt în creștere din 2015, dar sunt furnizate în mare parte de creditorii nebancari în termeni nete. Cu toate acestea, din 2021, împrumuturile ipotecare bancare nete olandeze au devenit și ele pozitive.

Împrumuturile ipotecare au beneficiat în mod clar de ratele scăzute și de piețele imobiliare dinamice.

Împreună cu obligațiunile și creditele, băncile din zona euro asigură în mod normal aproximativ jumătate din necesarul de finanțare a datoriilor întreprinderilor nefinanciare.

Pe măsură ce pandemia a cuprins Europa, împrumuturile întreprinderilor au crescut brusc în prima jumătate a anului 2020.

Pentru moment, tendințele nete de creditare bancară par să fi revenit la tendințele anterioare pandemiei în majoritatea țărilor. Împrumuturile bancare nete acordate întreprinderilor se mențin rezonabil de bine în Germania și Franța, dar au scăzut sub zero în Italia și, în ultima vreme, și în Spania.

Poziția financiară deteriorată a unor întreprinderi este posibil să aibă un efect asupra cererii de finanțare. În ansamblu, datoria consolidată a întreprinderilor nefinanciare s-a situat la 87% din PIB-ul zonei euro în trimestrul II 2021, în creștere de la 80% în trimestrul 4 din  2019. Este posibil ca unele întreprinderi să se concentreze pe redresarea bilanțurilor lor, ceea ce ar putea diminua cererea netă globală de credite.

În 2020, intrările de depozite bancare din zona euro s-au dublat aproximativ, ajungând la 1090 de miliarde de euro, gospodăriile depunând 593 de miliarde de euro, iar întreprinderile 497 de miliarde de euro.

Pe parcursul anului 2021, intrările de depozite revin la ceea ce ar putea fi considerat normal.

Este posibil ca întreprinderile să utilizeze o parte din banii pe care i-au acumulat pentru a plăti arieratele fiscale sau pentru a finanța noi investiții.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp