România este una dintre puținele țări din UE unde prețul locuințelor a scăzut. În mare parte, preţul caselor a crescut în majoritatea statelor membre UE, în trimestrul al treilea al anului trecut comparativ cu trimestrul al doilea, excepţie făcând doar patru state membre unde aceste preţuri au scăzut, iar cele mai importante scăderi au fost înregistrate în Cipru (minus 4,8%) şi în România (minus 2,6%), indică datele publicate de Eurostat.
Mai mult, în trimestrul al treilea al anului trecut comparativ cu trimestrul al doilea, preţul locuinţelor a crescut cu 1,3% în zona euro şi cu 1,4% în Uniunea Europeană.
Ţările membre cu cele mai mari creşteri ale preţului locuinţelor, de la un trimestru la altul, au fost Ungaria (5,2%), Danemarca (4,2%) şi Letonia (3,7%).
Iar țările membre cu cele mai mari creşteri anuale ale preţului locuinţelor au fost Luxemburg (13,6%) şi Polonia (10,9%).
România se numără şi ea printre ţările unde preţul locuinţelor a crescut în ritm anual, cu 2,3%, dar este vorba de un avans mai modest decât cel de 6,6% înregistrat în trimestrul al doilea.
Datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică arată că un număr de 33.571 de locuinţe au fost finalizate în primele nouă luni din 2020 în România, în scădere cu 12.866 locuinţe faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent.
În trimestrul III din 2020, au fost terminate 18.725 locuinţe, în scădere cu 508 locuinţe, faţă de trimestrul similar din 2019. Pe medii de rezidenţă, în trimestrul III 2020, cele mai multe locuinţe au fost construite în mediul urban (61,0%), precizează INS.
Cumpărătorii din România vor acorda post-pandemie o importanţă mai mare independenţei vizavi de sistemele centralizate de apă, energie şi chiar de hrană, astfel că locuinţele vor fi echipate cu sisteme de filtrare a apei şi a aerului, dar şi cu facilităţi care permit lucrul de acasă, susţin reprezentanţii ai pieţei imobiliare din România.
- Ce este o încălcare a confidențialității în afaceri?
- Avantajele și dezavantajele creditelor bancare și nebancare pentru IMM-uri
- Semne că afacerea ta are nevoie de finanțare pentru a supraviețui
- Vă gândiți să faceți afaceri în România?
- Cinci dintre cele mai mari orașe din România atrag peste 2 miliarde de euro în proiecte imobiliare noi
- Munca de acasă a sporit creșterea importurilor de microunde în UE
- Prețul grâului din SUA va scădea în 2022, iar oferta globală va rămâne adecvată