Venezuela (300 miliarde de barili), Arabia Saudită (266,6 miliarde de barili) şi Canada (170,8 miliarde de barili) sunt țările care au cele mai majore depozite de petrol la nivel mondial, potrivit unei analize a Worldometers.info.
România menține locul 45 în lume după rezervele sale de petrol, fiind la mare distanță de primele poziţii. În lume sunt aproape 100 de state care au rezerve de petrol, însă în multe cazuri acestea sunt insuficiente pentru necesarul intern. Acesta este şi cazul României.
Piaţa locală cuprinde rezerve de 600 de milioane de barili de petrol, un volum similar cu cel al Turkmenistanului. Acesta e echivalentul a 0,036% din totalul rezervelor lumii.
La nivelul Europei, Norvegia are cele mai mari rezerve, însumând 5,1 miliarde de barili de petrol, ocupând locul 22 în lume, urmată de Marea Britanie şi România.
La polul opus, la vârful clasamentului se află Venezuela (300 miliarde de barili), Arabia Saudită (266,6 miliarde de barili) şi Canada (170,8 miliarde de barili). Spre exemplu, Venezuela are 18,2% din totalul rezervelor de petrol din lume.
Preţul petrolului a avut în ultimii ani o evoluţie alternativă, marcat fiind de evenimentele din lume. De exemplu, în 2020 acesta a trecut în teritoriu negativ. Ceea ce s-a întâmplat pe 20 aprilie 2020 în piaţa petrolului va rămâne în istoria pieţelor financiare şi în manualele de economie drept prima oară când preţul petrolului a atins o valoare negativă.
Contractele de livrare West Texas Intermediate cu termenul limită în mai 2020 s-au tranzacţionat la minus 37 de dolari pe baril.
Deţinătorii acestor contracte au fost dispuşi să plătească pentru a scăpa de livrarea fizică a petrolului la limită.
La începutul anului acesta însă, preţul petrolului a atins maximul ultimelor 11 luni, susţinut de angajamentul Arabiei Saudite de a reduce producţia şi de câştigurile puternice pe bursele majore, informează Reuters.
- Ce este o încălcare a confidențialității în afaceri?
- Avantajele și dezavantajele creditelor bancare și nebancare pentru IMM-uri
- Semne că afacerea ta are nevoie de finanțare pentru a supraviețui
- Vă gândiți să faceți afaceri în România?
- Cinci dintre cele mai mari orașe din România atrag peste 2 miliarde de euro în proiecte imobiliare noi
- Munca de acasă a sporit creșterea importurilor de microunde în UE
- Prețul grâului din SUA va scădea în 2022, iar oferta globală va rămâne adecvată