
România se numără printre țările în care criza sanitară nu a oprit creșterea salariilor, mărind salariul minim net cu 3% față de anul precedent, de la 1.346 lei la 1.386 lei și ocupând locul 32 dintr-un total de 56 de țări analizate. În Germania, salariul minim a crescut cu 1,5% (locul 35) de la an la an, în Marea Britanie cu 7,7% (locul 13), iar în Cehia cu 11,6% (locul 8).
Cea mai mare creștere a salariului minim a fost observată în Ucraina (27% de la an la an), dar, după convertirea în euro, salariul minim din Ucraina este încă unul dintre cele mai mici (143 euro). State precum Ungaria, Slovenia, Estonia și SUA nu au înregistrat schimbări.
Studiul, realizat de Picodi, companie de analiză a piețelor cu sediul în Polonia, a inclus 56 de țări în care salariul minim este stabilit de guvern. În unele țări, persoanele care câștigă salariu minim sunt scutite de plata taxelor (Filipine și Hong Kong).

Este al doilea an consecutiv pentru Kazahstan ocupând ultimul loc în clasament.
Coșul de cumpărături creat în scopul acestui raport este format din opt articole: pâine, lapte, ouă, orez, brânză, carne, fructe și legume. Chiar dacă această listă este scurtă, aceste produse satisfac nevoile nutriționale ale unui adult.
- Lapte (10 litri) – 46,30 lei
- Pâine (10 pâini, câte 500 g fiecare) – 28,70 lei
- Orez (1,5 kg) – 7,49 lei
- Ouă (20 de bucăți) – 16,32 lei
- Brânză (1 kg) – 24,00 lei
- Păsări și carne de vită (6 kg) – 157,20 lei
- Fructe (6 kg) – 29,76 lei
- Legume (8 kg) – 27,45 lei
Prețul total al produselor alimentare de bază se ridică la 337,22 lei, ceea ce reprezintă 7,1% mai mult decât în anul precedent.
Alimentele de bază reprezintă 24,3% din salariul minim net. Cu prețurile de anul trecut, aceleași produse reprezentau 23,4% din salariul minim la acel moment.
Cel mai bun raport dintre prețurile produselor alimentare și salariul minim a fost observat în Marea Britanie, Irlanda și Australia: în aceste țări, produsele alimentare de bază valorează în jur de 7% din salariul minim.
În acest clasament, România, cu scorul de 24,3%, s-a clasat pe locul 29 din 56 de țări. Mai jos în clasament au fost Republica Cehă (locul 20), Slovenia (locul 19) și Ungaria (locul 27).
În unele țări, cum ar fi Nigeria sau Uzbekistan, salariul minim este atât de mic încât nici măcar nu acoperă costurile celui mai simplu coș de cumpărături.
- Un jucător mic cu ambiții mari – Business Microcredit obține ratingul ESG A
- Tabloul general al pieței muncii în România în 2025: piața e tensionată, dar plină de oportunități
- Primii ani sub lupă: Cum organiza controlul ANAF în debutul unui business românesc
- Beneficii salariale deductibile în 2025: ce pot oferi angajatorii fără să fie împovărați de taxe suplimentare
- Impozite și contribuții pentru munca remote din afara României: ce riscuri sunt
- Ce înseamnă și cum aplici regula de minimis în finanțările startup-urilor
- Cum îți optimizezi legal taxele dacă ești PFA sau SRL în IT în 2025