Investițiile continuă în majoritatea sectoarelor economice, iar transformarea și adaptarea permanentă la noile realități rămân profesioniști cheie în afaceri în trimestrul 4 din 2021. Soldul investițiilor străine directe în economia României a crescut anul trecut la 90,73 miliarde de euro, cu mai puțin de 2,5 miliarde de euro în plus față de finele anului anterior. Pe fondul pandemiei, s-a înregistrat astfel cea mai redusă creștere din ultimii ani, situație foarte ușor vizibilă din datele statistice BNR.
Cu toate acestea, raportat la PIB, soldul ISD s-a majorat înapoi la maximul din ultimii șase ani (41,6%), după ce scăzuse anterior sistematic începând cu 2016 (41,5%, spre 39,5% în 2019).
Fluxul net de ISD de anul trecut s-a regăsit în cea mai mare parte în sectorul de intermedieri financiare și asigurări (1.454 milioane euro), urmat de industrie (860 milioane euro, din care 849 milioane euro în industria prelucrătoare) și de-abia apoi de comerț (765 milioane euro, cam la jumătate față de valoarea din 2019).
În cadrul industriei prelucrătoare, sumele cele mai importante pe sold net s-au dus spre sectoarele mijloace de transport (336 milioane euro), fabricarea calculatoarelor, altor produse electronice, optice și electrice (296 milioane euro) și alimente, băuturi și tutun (185 milioane euro).
Cu toate acestea, cea mai consistentă creștere a implicării capitalului străin în ultimii ani s-a produs pe segmentul de comerț, unde avansul a fost de 74% în decurs de patru ani. Evoluție stimulată de majorarea profitabilității și favorizată de creșterii puternică a veniturilor populației, regăsit totodată în avansul construcțiilor de locuințe (+52%).
Ca pondere în total, industria prelucrătoare a continuat să dețină supremația în materie de investiții străine, dar ponderea acesteia s-a păstrat la 29%. Ea a fost urmată de comerț (16,9%) și, cu o pondere similară, de construcții și tranzacții imobiliare. Sectoare care au devansat clar segmentul de intermedieri financiare și asigurări (mai puțin de 12% din ISD în România).
Activitatea productivă firmelor cu capital străin și numărul de salariați au fost constant crescătoare în toată perioada 2010 – 2019, cu excepția unei ușoare diminuări a cifrei de afaceri în anul 2014 și a unei scăderi a numărului de angajați în anul 2013. Ca urmare a crizei economice induse de pandemie, cifra de afaceri a revenit aproape la nivelul din 2018 iar numărul de angajați a scăzut la nivelul din 2016.
Per total, veniturile nete obținute de către investitorii străini direcți în România anul trecut s-au ridicat la suma de 6,83 miliarde de euro, în scădere cu 3% faţă de anul precedent, când traversase pragul de 7 miliarde euro. Ponderea în PIB a acestora s-a menținut, însă aproape constantă, ca urmare a reducerii acestuia în valori exprimate în euro (3,13% în 2020, față de 3,15% în 2019).
Ele au rezultat din profiturile nete de 6.264 milioane euro (-1,3% față de anul anterior) şi veniturile nete din dobânzi primite la creditele acordate de firmele-mamă întreprinderilor lor din România, în sumă de 570 milioane euro (-18,7%), adică o repartizare de 92% din activitate productivă și doar 8% din dobânzi.
Germania rămâne cel mai mare partener comercial al României, volumul schimburilor comerciale ridicându-se la 30,9 miliarde de euro în 2020. În primele 6 luni ale anului 2021, volumul schimburilor comerciale dintre cele două țări a fost de 16,4 miliarde de euro (+20, 5%).
Modificările și evoluțiile din domeniul energetic – cum ar fi creșterea prețurilor la gaze sau energie electrică – vor pune presiune atât asupra companiilor din economie, cât și asupra unităților de producție și a nivelului de trai al consumatorului final.
Investițiile continuă în sectorul imobiliar. Marii jucători continuă să se adapteze la noile tendințe și la cerințele utilizatorilor, prin integrarea tehnologiei, diversificarea portofoliilor și pregătirea pentru etapa post-pandemică.
Tehnologia și contribuția jucătorilor din domeniul IT vor accelera economia locală. Acest segment a continuat să crească atât în ceea ce privește veniturile, cât și numărul de angajați, în ciuda imprevizibilității fiscale și politice care domină peisajul local.
În ceea ce privește impactul pandemiei asupra angajatorilor și angajaților din IT, retenția personalului, satisfacția angajaților și productivitatea au fost cele mai afectate de fenomenul „lucrul la distanță”, cu 13%, 24% și, respectiv, 19.
Logistica și transporturile raportează afaceri constante și profituri în creștere. Companiile de transport și logistică au realizat o cifră de afaceri de 2,88 miliarde de euro în 2020 (comparabil cu 2,89 miliarde de euro t/o în 2019), dar cu profituri în creștere – de la 142,7 milioane de euro în 2019, la 169,2 milioane de euro în 2020,
Portofoliul de investiții grecești în România a ajuns la 162 de milioane de euro în trimestrul 4 din 2021, potrivit Camerei de Comerț Eleno-Române. România se află pe locul 5 ca destinație de investiții străine pentru Grecia, iar aceasta este al 8-lea cel mai mare investitor străin în România, cu un procent de 3,8% din totalul investițiilor străine directe.
Investițiile grecești au continuat, atât în 2020, cât și în 2021. Acestea au fost concentrate în principal în sectorul medical, dar și în segmentele de comerț cu amănuntul / angro / turism.
- Ce este o încălcare a confidențialității în afaceri?
- Avantajele și dezavantajele creditelor bancare și nebancare pentru IMM-uri
- Semne că afacerea ta are nevoie de finanțare pentru a supraviețui
- Vă gândiți să faceți afaceri în România?
- Cinci dintre cele mai mari orașe din România atrag peste 2 miliarde de euro în proiecte imobiliare noi
- Munca de acasă a sporit creșterea importurilor de microunde în UE
- Prețul grâului din SUA va scădea în 2022, iar oferta globală va rămâne adecvată