fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Stoparea necesară care să oprească raliul prețurilor gazelor naturale

gaz

Prețurile globale ale gazelor naturale au înregistrat o revenire remarcabilă până acum în acest an. Prețurile din Europa au atins niveluri record, în timp ce prețurile gazelor din SUA și Asia s-au consolidat și ele. Europa va intra în iarnă cu stocuri cu mult sub media pe 5 ani, ceea ce sugerează că prețurile vor rămâne la niveluri ridicate pe parcursul iernii.

Prețurile scăzute record ale gazelor naturale înregistrate în Europa anul trecut par a fi o amintire îndepărtată. În ultima vreme, prețurile au atins noi recorduri aproape zilnic. TTF a depășit recent 70 euro/m3, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 245% de la începutul anului și o creștere față de minimele de puțin peste 3,5 euro/m3 din luna mai a anului trecut.

Există mai mulți factori care au contribuit la această creștere semnificativă a prețurilor. În primul rând, bazele acestei creșteri puternice au început înainte de vară. Vremea mai rece decât de obicei în lunile aprilie și mai în Europa a dus la un început târziu al sezonului de injecție. De obicei, injecția de gaz începe la sfârșitul lunii martie/începutul lunii aprilie; cu toate acestea, anul acesta nu am văzut injecții semnificative până aproape de jumătatea lunii mai.

Prețurile record ale carbonului au asigurat trecerea de la cărbune la gaz. Certificatele de carbon din UE au crescut cu până la 93% în acest an. Cu toate acestea, creșterea recentă a prețurilor la gaz a inversat acest avantaj. Spreadurile întunecate sunt mai atractive decât cele cu scântei în trimestrul 4 din 2021.

O combinație între o redresare mai amplă a cererii, intrări mai mici și scăderea producției autohtone înseamnă că stocurile europene de gaze sunt mult sub medie. Începutul oficial al sezonului de încălzire se apropie cu pași repezi, dar depozitele sunt pline doar în proporție de 71%, față de media pe 5 ani de peste 86%. La începutul iernii, stocurile se află la cel mai scăzut nivel din cel puțin un deceniu.

Prețurile europene vor rămâne probabil la niveluri ridicate pe parcursul iernii. Cu toate acestea, având în vedere nivelurile extreme la care se tranzacționează piața, ne așteptăm la o volatilitate crescută.

De asemenea, este important de remarcat faptul că, având în vedere că, în Europa, curba la termen este practic plată până în luna februarie, există puține motive pentru a stoca gaze. Pentru a vedea acest lucru, ar trebui ca curba forward să treacă la contango, un scenariu puțin probabil, având în vedere actuala restricție.

În timp ce fundamentele pentru piața europeană sunt constructive, există mai mulți catalizatori care s-ar putea dovedi a fi un pic mai moderatori pentru această revenire.

Prețurile puternice din Europa și Asia ar fi o veste binevenită pentru exportatorii de GNL din SUA, în special după slăbiciunea înregistrată anul trecut, care a dus la anularea unui număr semnificativ de încărcături.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp