fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Turismul român grav afectat de criza sanitară

turismul in romania

Pandemia de coronavirus a cauzat o prăbușire a turismului mondial cu peste 60% în UE. ÎN 2019, călătoriile și turismul reprezentau unele dintre cele mai importante sectoare ale economie mondiale, aproape 10% din PIB-ul global, cu peste 320 de milioane de locuri de muncă la nivel mondial și o valoare de nouă trilioane de dolari. Turismul a fost anul trecut printre sectoarele din UE cele mai afectate de criza sanitară, din cauza restricţiilor de călătorie şi a altor măsuri preventive luate ca răspuns. Numărul nopţilor petrecute de rezidenţii unei ţări în structurile de primire turistică din ţările UE a înregistrat un declin de 38% în 2020 comparativ cu 2019.

Criza din turism a fost una fără precedent în 2020 și a pus în pericol aproape 120 de milioane de locuri de muncă. Ea a fost resimțită de aproape fiecare cetățean care a planificat o vacanță sau un city-break anul acesta, indiferent de zona în care a dorit să călătorească. Intențiile de călătorie din lunile ianuarie sau februarie 2020 au fost schimbate radical de izbucnirea epidemiei de coronavirus, iar efectele acesteia s-au văzut din plin asupra turismului.

În rândul statelor membre UE, doar rezidenţii din Slovenia (33%), Malta şi Cipru (ambele cu 15%) au petrecut anul trecut mai multe nopţi turistice în propria lor ţară comparativ cu 2019. În contrast, Spania, Grecia şi România au raportat cel mai semnificativ declin, de peste 40%.

Numărul total de înnoptări înregistrate în structurile de primire turistică din ţările UE s-a situat la 1,4 miliarde în 2020, un declin de 52% faţă de 2019.

Numărul nopţilor petrecute de nerezidenţii unei ţări (vizitatori străini) în structurile de primire turistică din ţările UE a înregistrat un declin de 68% în 2020 comparativ cu 2019, cele mai semnificative scăderi, de peste 80%, fiind înregistrate în Cipru şi România, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică.

Numărul nopţilor petrecute de turiştii străini în 2020 comparativ cu 2019 a scăzut în toate ţările membre UE. Datele includ nopţile petrecute în structurile de primire turistică din motive de afaceri sau de recreere.

Numărul total de înnoptări înregistrate în structurile de primire turistică din ţările UE s-a situat la 1,4 miliarde în 2020, un declin de 52% faţă de 2019.

În toate statele membre UE pentru care există date disponibile s-a înregistrat o scădere a numărului de înnoptări în 2020, comparativ cu 2019, de la un declin de peste 70% în Cipru, Grecia şi Malta, la un recul de sub 35% în Olanda şi Danemarca.

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp