fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Producția ecologică a UE va fi dezvoltată și în 2021

Producție eco

România stă foarte prost la capitolul agricultură ecologică, doar 2,4% din terenurile agricole sunt ocupate cu acest tip de agricultură. Comisia Europeană a prezentat recent ”Planul de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice, care are scopul de a dezvolta acest sector astfel încât, până în anul 2030, 25% din terenurile agricole din UE să fie utilizate exclusiv pentru agricultura ecologică.

Producția ecologică aduce o serie de beneficii importante: câmpurile cultivate în mod ecologic prezintă cu circa 30% mai multă biodiversitate, animalele crescute în mod ecologic se bucură de un grad mai mare de bunăstare și primesc mai putine antibiotice, fermierii ecologici au venituri mai mari și sunt mai rezilienți, iar consumatorii știu exact ce obțin, datorită logoul-ui UE pentru produse ecologice. Planul de acțiune este în conformitate cu Pactul verde european, cu strategia ”de la fermă la consumator” și cu Strategia privind biodiversitatea.

Planul de acțiune este conceput pentru a oferi sectorului agriculturii ecologice, aflat deja în creștere, instrumentele adecvate pentru a atinge obiectivul de 25%. El propune 23 de masuri structurate în jurul a 3 axe – stimularea consumului, sporirea producției și îmbunătățirea în continuare a sustenabilității sectorului – pentru a asigura o creștere echilibrată a acestuia.

Comisia încurajează statele membre sa elaboreze planuri naționale de acțiune privind agricultura ecologică, pentru a spori ponderea agriculturii ecologice la nivel național. Între statele membre există diferențe semnificative în ceea ce privește ponderea terenurilor agricole utilizate în prezent pentru agricultura ecologică, care variază de la 0,5% la peste 25%. Planurile naționale de acțiune privind agricultura ecologică vor completa planurile strategice PAC naționale, instituind măsuri care nu se limitează la agricultura și la ceea ce se oferă în cadrul Politicii Agricole Comune.

În prezent, circa 8,5% din suprafața agricolă a UE este cultivată în mod ecologic în prezent, iar tendințele arată că, în contextul ratei actuale de creștere, UE va atinge un procent de 15-18% până în 2030.

Acest plan de acțiune oferă setul de instrumente necesare pentru a da un impuls suplimentar și a se ajunge la 25%. În timp ce planul de acțiune se axează în mare măsură pe efectul de atracție al cererii, politica agricolă comună a UE va rămâne un instrument esențial pentru sprijinirea trecerii la agricultura ecologică.

În prezent, un procent de circa 1,8% (7,5 miliarde de euro) din PAC este utilizat pentru sprijinirea agriculturii ecologice. Viitoarea PAC va include programe ecologice care vor fi susținute de un buget de 38-58 de miliarde de euro, pentru perioada 2023-2027, în funcție de rezultatul negocierilor privind PAC. Programele ecologice pot fi utilizate pentru a stimula agricultura ecologică.

Totodată, consumatorii români nu au o cultură eco dezvoltată, așa cum este în unele state vestice. Studii recente semnalează că românii confundă produsul certificat ecologic, cu produse livrate sub diverse etichete: cultivat la țară, cultivat tradițional, etc, fără să fie obținute însă cu respectarea pricipiilor ecologice și sub supravegherea unui organism de specialitate, autorizat.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp