Sectorul construcțiilor din zona euro a fost grav afectat, dar nu în aceeași măsură ca în cazul industriei ospitalității și aviației. În 2021 ne așteptăm la o revenire, în special în acele țări care au avut blocaje stricte, cum ar fi Spania și Franța, dar, având în vedere incertitudinea și slăbirea pozițiilor financiare, este puțin probabil ca creșterea să compenseze pe deplin scăderea înregistrată în 2020.
Pentru 2021 ne așteptăm ca producția de construcții din zona euro să se redreseze cu 4%. Țările care au avut cele mai severe blocaje vor înregistra probabil o revenire puternică în acest an, dar recesiunea își va lăsa probabil amprenta.
Din cauza incertitudinii ridicate și a slăbirii poziției financiare a multor firme, se așteaptă ca investițiile în construcții comerciale să scadă și în 2021.
În timpul primului blocaj, sectorul construcțiilor a fost afectat în mod modest în comparație cu alte sectoare, cum ar fi cel hotelier și cel aviatic.
În aprilie 2020, producția de construcții din zona euro a scăzut cu aproximativ 30 % în comparație cu ianuarie 2020. Cu toate acestea, diferențele dintre țări au fost uriașe.
După ce primele măsuri de izolare au încetat și șantierele de construcții au fost redeschise, volumele de producție și-au revenit în aproape toate țările. De exemplu, producția sectorului francez al construcțiilor a fost cu doar 5% mai mică în octombrie 2020 față de ianuarie 2020. În 2021, producția din sectorul construcțiilor din zona euro își revine.
Având în vedere că incertitudinea cu privire la durata pandemiei este foarte mare, iar poziția financiară a multor firme se slăbește, se așteaptă ca investițiile private și publice să fie mai mici în 2021.
Unii cred că închiderile au încurajat oamenii să se mute la țară, însă dovezile nu sunt clare, dar există cu siguranță un efect asupra achiziționării de locuințe secundare.
Pe piața nerezidențială, observăm o scădere comparabilă a numărului de autorizații de construcție în 2020. Autorizațiile eliberate pentru birouri au atins un vârf la sfârșitul anului 2019, dar au scăzut în 2020.
Din cauza pandemiei, multe birouri sunt parțial vacante, deoarece majoritatea personalului lucrează de acasă, iar o forță de muncă redusă duce la o cerere mai mică de spații de birouri.
Cu toate acestea, în categoriile nerezidențiale, creșterea extremă a comerțului electronic datorată coronavirusului a crescut cererea de noi centre logistice și, prin urmare, este de așteptat o creștere a cererii. Volumele de producție au scăzut și în țările în care șantierele au fost închise.
Dar, având în vedere că multe șantiere de construcții au rămas deschise în timpul celui de-al doilea val, ne așteptăm la un impact mai mic de data aceasta.
Acest lucru se datorează faptului că, probabil, un număr tot mai mare de persoane vor continua să lucreze de acasă și mai puține persoane care pleacă în călătorii de afaceri.
Planurile de redresare economică pentru pandemie se concentrează pe alte categorii de investiții decât infrastructura.
Evoluțiile din industria materialelor de construcții sunt strâns legate de sectorul construcțiilor, dar această industrie este mai vulnerabilă la șocurile economice din două motive.
Companiile producătoare de materiale de construcții au costuri fixe mai mari, deoarece au investit mai mult în utilaje și fabrici decât companiile de construcții. Acest lucru face ca societățile producătoare de materiale de construcții să fie mai puțin agile și, prin urmare, să aibă mai multe dificultăți în a se redimensiona în timpul unei crize economice.
Producția de materiale de construcții a scăzut substanțial în timpul primului blocaj. Și, la fel ca în sectorul construcțiilor, Spania și Franța au înregistrat scăderi dramatice. Dar, până în noiembrie 2020, nivelurile de producție au fost restabilite în majoritatea țărilor la nivelurile anterioare pandemiei.
- Ce este o încălcare a confidențialității în afaceri?
- Avantajele și dezavantajele creditelor bancare și nebancare pentru IMM-uri
- Semne că afacerea ta are nevoie de finanțare pentru a supraviețui
- Vă gândiți să faceți afaceri în România?
- Cinci dintre cele mai mari orașe din România atrag peste 2 miliarde de euro în proiecte imobiliare noi
- Munca de acasă a sporit creșterea importurilor de microunde în UE
- Prețul grâului din SUA va scădea în 2022, iar oferta globală va rămâne adecvată