Prețurile materialelor de construcții au crescut vertiginos în ultimele șase luni, împreună cu multe alte produse. Costul materiilor prime, cum ar fi lemnul, materialele plastice și oțelul, a crescut în mod deosebit. Întreruperile lanțului de aprovizionare, cauzate de criza sanitară, au diminuat oferta de materiale de construcții, la fel cum producția a rezistat în timpul pandemiei. Acest lucru a dus la penurie și la creșteri de prețuri. Din cauza întreruperilor lanțului valoric, se așteaptă ca deficitul de lemn și oțel să rămână o problemă cel puțin până la începutul anului 2022
Prețurile materiilor prime pentru metale și lemn au scăzut față de vârfurile recente. Cu toate acestea, acest lucru nu se reflectă încă în prețurile de producție, deoarece este nevoie de ceva timp pentru ca acestea să ajungă în lanțul de aprovizionare.
Creșterile de prețuri ale materialelor de construcții au pus sub presiune volumele de profit ale companiilor de construcții. Acest lucru poate duce cu ușurință la proiecte cu pierderi, deoarece marjele de profit sunt reduse în sectorul construcțiilor, în general de aproximativ 2 până la 4%.
Evoluția prețurilor de producție ale proiectelor de construcții și a prețurilor de intrare ale materialelor de construcții sunt, în general, strâns legate între ele. Cu toate acestea, din 2018 până la sfârșitul anului 2020, prețurile de producție ale antreprenorilor au crescut mai rapid decât prețurile de intrare, ceea ce ar fi putut duce la profituri mai mari.
Cu toate acestea, din cauza costurilor mai mari ale materialelor de construcții, prețurile de intrare recuperează rapid și au înregistrat cea mai mare creștere în primul trimestru din 2021 din 2004 încoace, ceea ce pune presiune asupra acestor marje.
Deși au existat unele scăderi recente ale prețurilor materiilor prime, cum ar fi lemnul, în special în SUA, și oțelul, companiile europene de materiale de construcții se confruntă în continuare cu costuri mai mari.
Mai mulți producători europeni se așteaptă să își majoreze și mai mult prețurile de producție. În luna iulie, conform unui sondaj al Comisiei Europene, aproximativ 40% dintre furnizorii de beton, ciment și cărămizi au declarat că se așteaptă să își majoreze și mai mult prețurile.
În cazul lemnului și al oțelului, procentul companiilor care se așteaptă să crească prețul de vânzare este chiar mai mare.
Înainte ca furnizorii să se gândească măcar la scăderea prețurilor de vânzare, trebuie să constate o îmbunătățire a stocurilor lor. Asta pentru că o creștere a stocurilor lor crește concurența și pune presiune în jos asupra prețurilor.
Prin urmare, trebuie să vedem mai întâi o îmbunătățire a stocurilor, înainte ca prețurile acestor materiale de construcții să se stabilizeze. Luând în considerare întârzierea de șase până la nouă luni a prețurilor, nu ne așteptăm ca prețurile betonului și cimentului să scadă înainte de vara anului 2022.
Prețul de vânzare al lemnului și al oțelului are o corelație mai puțin întârziată. Furnizorii de materiale de construcții din aceste materiale indică aproape direct mai puține creșteri de prețuri atunci când văd o îmbunătățire a stocurilor lor.
Transportul este încă o mare problemă. Din cauza întreruperilor lanțului valoric, se așteaptă ca deficitul de lemn și oțel să rămână o problemă cel puțin până la începutul anului 2022. Prin urmare, prețurile ridicate la lemn și oțel pentru proiectele de construcții vor rămâne ridicate în trimestrele următoare, înainte de a se stabiliza.
- Ce este o încălcare a confidențialității în afaceri?
- Avantajele și dezavantajele creditelor bancare și nebancare pentru IMM-uri
- Semne că afacerea ta are nevoie de finanțare pentru a supraviețui
- Vă gândiți să faceți afaceri în România?
- Cinci dintre cele mai mari orașe din România atrag peste 2 miliarde de euro în proiecte imobiliare noi
- Munca de acasă a sporit creșterea importurilor de microunde în UE
- Prețul grâului din SUA va scădea în 2022, iar oferta globală va rămâne adecvată