Activitatea de afaceri din zona euro a crescut puternic în luna august, scăzând doar față de ritmul lunar maxim de două decenii înregistrat în iulie, deoarece o campanie rapidă de vaccinare a permis redeschiderea mai multor firme și clienților să se aventureze. Încrederea în economia României s-a deteriorat uşor în luna august, după o creştere în iulie şi o altă deteriorare în luna iunie, potrivit indicatorilor de încredere. Climatul de afaceri la nivel național s-a deteriorat cu un ritm lunar de 1,3 puncte al ESI, care a atins valoarea de 102,2 puncte după ce în iulie a crescut la 103,5 puncte.
Fără întreruperile continue ale lanțului de aprovizionare, activitatea ar fi putut să se extindă mai rapid, dar temerile că noile tulpini de coronavirus ar putea duce la noi restricții au continuat să afecteze optimismul.
Economia zonei euro funcționează din nou pe toți cilindrii, deoarece redeschiderea a avut efectul pozitiv așteptat asupra creșterii. Îngrijorările legate de impactul variantei Delta și de penuria de inputuri rămân, dar nu au deraiat până acum revenirea.
Atât indicele serviciilor, cât și cel al producției au rămas în teritoriu de creștere în Germania, confirmând că cea mai mare economie a Europei se află pe calea redresării.
În Franța, a doua mare economie a blocului, creșterea activității de afaceri a încetinit față de iulie, dar a rămas rezistentă, în timp ce problemele legate de aprovizionarea cu bunuri și protocoalele sanitare ale virusului au afectat comerțul.
Însă revenirea economică a Marii Britanii de după blocaj a încetinit brusc, deoarece companiile s-au luptat cu lipsuri fără precedent de personal și materiale, deși presiunile puternice ale inflației s-au răcit.
Planurile naționale de redresare ar trebui să creeze cel puțin 800.000 de locuri de muncă până în 2022 în UE, datorită investițiilor publice și private suplimentare și a reformelor planificate în statele membre, potrivit Comisiei Europene.
Firmele au mărit numărul de angajați în zona euro într-un ritm aproape record, dar tot nu au reușit să finalizeze toate afacerile noi primite, acumulând un volum de muncă în al treilea cel mai rapid ritm din istoria sondajului. Indicele compozit al ocupării forței de muncă s-a menținut la 56,1.
Indicele Managerilor de Achiziționări care acoperă industria dominantă a serviciilor din UE a scăzut la 59,7 de la nivelul maxim de 15 ani din iulie, de 59,8, la 59,7.
Cererea a încetinit marginal față de iulie – sugerând că revenirea va continua – dar indicele așteptărilor întreprinderilor de servicii, care măsoară optimismul cu privire la anul viitor, a scăzut la 68,6 de la 69,1.
Producătorii au avut încă o lună solidă, PMI-ul lor rămânând cu mult peste pragul de echilibru, la 61,5, deși sub nivelul de 62,8 din iulie și sub estimarea de 62,0 din sondaj. Un indice care măsoară producția și care alimentează indicele PMI compozit a scăzut la 59,2 de la 61,1.
Indicatorii de încredere în economia României din luna august este la cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni, dar valoarea indicatorului relevă un ritm încă solid de ridicare – dar în încetinire comparativ cu lunile de primăvară. Indicatorii de încredere au o relaţie relevantă de corelaţie cu nivelul activităţii economice. Conform celor mai recente estimări ale Fondului Monetar Internaţional, economia României ar putea creşte cu un ritm de 6% în 2021.
Pe componente, sentimentul economic în luna august a fost tras în jos de scăderea de 2,5 puncte a încrederii sectorului de servicii.
Indicatorul de încredere în economia României publicat de Comisia Europeană a scăzut în august afectat de reducerea sentimentului de afaceri pentru servicii şi comerţ retail.
Încrederea managerilor din industria prelucrătoare a fost aproape neschimbată, iar construcţiile au înregistrat o îmbunătăţire. Indicatorul privind evoluţiile de pe piaţa muncii a crescut în schimb la 106,2 în august de la 105,6 în iulie şi a marcat prima îmbunătăţire după trei luni consecutive de scăderi. În prezent are loc o redresare inegală a pieţei muncii, influenţată de schimbările durabile ale preferinţelor consumatorilor în timpul pandemiei, redă BCR.
În iulie indicatorul ESI s-a îmbunătăţit uşor în România dar a fost departe de maximul istoric aşa cum s-a întâmplat în cazul UE.
Indicatorii INS privind tendinţele în evoluţia activităţii economice arată că managerii din construcţii şi comerţul cu amănuntul anticipează o creştere moderată a activităţii economice. Managerii români anticipează de asemenea relativă stabilitate a numărului de salariaţi în construcţii şi servicii, dar şi o creştere a preţurilor în comerţul cu amănuntul.
Scăderea încrederii din economia locală în luna iulie a fost în linie cu scăderea încrederii din zona Euro, unde indicatorul corespunzător a coborât cu un ritm lunar de 1,5 puncte, la 116,5 puncte, după maximul istoric atins în iulie din 1985.
- Ce este o încălcare a confidențialității în afaceri?
- Avantajele și dezavantajele creditelor bancare și nebancare pentru IMM-uri
- Semne că afacerea ta are nevoie de finanțare pentru a supraviețui
- Vă gândiți să faceți afaceri în România?
- Cinci dintre cele mai mari orașe din România atrag peste 2 miliarde de euro în proiecte imobiliare noi
- Munca de acasă a sporit creșterea importurilor de microunde în UE
- Prețul grâului din SUA va scădea în 2022, iar oferta globală va rămâne adecvată