fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

„Se caută personal”, deoarece pandemia îi obligă pe lucrătorii din industria ospitalității să plece

chelner

În restaurantele, barurile și hotelurile din România se înregistrează o mare lipsă de personal. Fenomenul post-pandemic este întâlnit în toată Europa și în alte părți, inclusiv în SUA, în timp ce lucrătorii părăsesc definitiv sectorul provocator. Iar managerii din HoReCa susțin că au început să se bazeze tot mai mult pe forță de muncă adusă din afara României.

Cei care s-au întors recent în restaurantele din UE au observat probabil o multitudine de afișe cu „se caută personal” în vitrinele localurilor redeschise.

Pe măsură ce lunga ieșire din blocaj continuă, sectorul gastronomic și al ospitalității din zona euro se confruntă cu un deficit serios de lucrători, în special de personal de servire și de bucătărie.

Restaurantele și-au petrecut o mare parte din ultimele 18 luni fie complet, fie parțial închise, dar ușurarea proprietarilor de a se putea redeschide a fost temperată de lipsa de lucrători.

Domeniul Horeca a fost unul din cele mai ‘rănite’ domenii în timpul crizei sanitare.

Din păcate, relaxarea măsurilor care i-a bucurat pe alții i-a găsit pe proprietarii de localuri cu personal insuficient. Un procent considerabil dintre angajați au migrat chiar în lunile de pandemie unde era ‘liniște’ acolo unde au putut câștiga o pâine, chiar și aparte de domeniul unde activau până atunci.

Chelneri, ospătari și bucătari au ajuns să fie șomeri din cauza contextului și să fie nevoiți să o ia de la capăt altundeva. Pe o singură platformă de recrutare sunt acum puse la dispoziție peste 3.000 de locuri de muncă în restaurante și baruri.

Numărul angajaților din HoReCa a fost decimat de criza sanitară, iar numărul celor care doresc un loc de muncă în domeniu s-a diminuat de asemenea.

Un nou val al pandemiei ar însemna automat de acum șomaj. Din păcate, veniturile acestora sunt cele mai mici de pe piața locală a muncii la moment. În medie, aceștia câștigă doar puțin peste 1.700 de lei. Cei mai mulți se bazează pe bacșiș pentru a ajunge la o sumă mai mare pe care să o aducă la bugetul familiei.

Costul orar al forţei de muncă a crescut cu aproape 6,7% în al doilea trimestru din 2021 faţă de aceeaşi perioadă din anul 2020, conform datelor de la INS. Faţă de trimestrul precedent, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată a înregistrat o rată de creştere de 5,30%.

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă a crescut în majoritatea activităţilor economice, însă cele mai mari creşteri au fost în industria HoReCa, de circa 27%.

Managerii din HoReCa susțin că au început să se bazeze tot mai mult pe forță de muncă adusă din afara României.

Muncitorii străini ocupa locurile de muncă disponibile în această industrie, spun reprezentanții HoReCa.

Importul de forță de muncă din afara țării e cauzat de faptul că managerii din această industrie nu găsesc angajați în România.

Blocajele ar fi putut duce la schimbări permanente în sectorul hotelier, în special în ceea ce privește tratamentul lucrătorilor.

În întreaga Europă, sectorul hotelier se confruntă cu un deficit grav de personal. De asemenea, în Statele Unite, mediul post-lockdown a înregistrat o lipsă majoră de lucrători în sectorul serviciilor.

În timp ce panourile cu „se caută personal” vor mai fi probabil necesare pentru o perioadă de timp, există unele indicii că sfârșitul aparent permanent al închiderii îi aduce pe lucrători înapoi.

Universitățile se întorc din nou la cursurile în persoană este un lucru uriaș pentru sector, deoarece industria ospitalității s-a bazat mult timp pe disponibilitatea studenților de a accepta muncă part-time.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp