Angajații români care au fost nevoiți să lucreze mai mult de acasă în ultimele 18 luni din cauza pandemiei doresc să se întoarcă la birou, având în vedere că mai mult de jumătate dintre ei asociază revenirea la birou cu revenirea la normalitate și resimt lipsa de socializare cu colegii. Primul semestru al anului a marcat deja revenirea la birou a unui număr mai mare de angajați din întreaga Românie, astfel că 43% dintre respondenți au declarat că lucrează preponderent de la birou, față de 36% în perioada mai-decembrie 2020, respectiv 29% în perioada martie-mai 2020, conform unui studiu.
Deschiderea școlilor și grădinițelor a favorizat creșterea numărului de angajați care s-au întors la birou, în special în rândul celor cu vârsta de peste 30 de ani care nu au putut veni la birou în perioada în care copiii lor făceau cursuri online, deoarece nu aveau cu cine să-i lase. Mai mult, tinerii de până la 27 de ani au preferat să meargă la birou în lipsa unui spațiu de lucru adecvat acasă.
Nevoia de a merge la birou rămâne ridicată, având în vedere că, atunci când au fost întrebați dacă ar putea alege de unde să lucreze, doar 10% dintre angajați au spus că vor să lucreze exclusiv de acasă. Importanța biroului este și mai pronunțată în București, unde 96% dintre respondenți doresc să lucreze cel puțin o zi pe săptămână de la birou, comparativ cu orașele regionale, unde ponderea este de 87%.
83% dintre respondenți au apreciat faptul că nu mai pierd timp în trafic ca fiind principalul avantaj al lucrului de acasă, în timp ce 78% au resimțit lipsa de socializare cu colegii cauzată de acest mod de lucru. Timpul de navetă reprezintă o problemă atât pentru angajații care locuiesc în București (73% fiind mulțumiți că nu mai pierd timp în trafic), cât și pentru cei care locuiesc în principalele orașe regionale, unde ponderea corespunzătoare este de 61%. Lipsa de socializare este mai acută în București, decât în orașele regionale, 82% față de 77%, respectiv.
Alte beneficii ale lucrului de acasă sunt economisirea de bani (53% din răspunsuri), îmbunătățirea echilibrului dintre viața profesională și cea privată (39%), mai multă libertate în gestionarea orelor de lucru (35%) sau mai mult timp pentru odihnă (34%) .
Nevoia de a merge la birou rămâne ridicată, în condițiile în care, întrebați dacă ar putea alege de unde să lucreze, doar 10% dintre angajați au spus că vor să lucreze exclusiv de acasă. Importanța biroului este și mai pronunțată în București, unde 96% dintre respondenți doresc să lucreze cel puțin o zi pe săptămână de la birou, comparativ cu orașele regionale, unde ponderea este de 87%.
În Europa, 40% dintre angajați lucrau de la birou în luna septembrie, Praga fiind în topul țărilor din regiune, cu aproximativ 80% dintre angajați, capitala Cehiei fiind urmată de Hamburg (60%) și Varșovia (45%). Revenirea la birou în aceste orașe este direct legată de rata ridicată de vaccinare și de ratele scăzute de infecție.
- Ce este o încălcare a confidențialității în afaceri?
- Avantajele și dezavantajele creditelor bancare și nebancare pentru IMM-uri
- Semne că afacerea ta are nevoie de finanțare pentru a supraviețui
- Vă gândiți să faceți afaceri în România?
- Cinci dintre cele mai mari orașe din România atrag peste 2 miliarde de euro în proiecte imobiliare noi
- Munca de acasă a sporit creșterea importurilor de microunde în UE
- Prețul grâului din SUA va scădea în 2022, iar oferta globală va rămâne adecvată