În al doilea trimestru din 2021, 13% dintre persoanele angajate cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani din UE desfășurau activități independente. Restul persoanelor angajate au fost clasificate predominant ca angajați (86%), o proporție mai mică (mai puțin de1%) lucrând ca lucrători familiali care contribuie.
În rândul lucrătorilor independenți, bărbații erau mai numeroși decât femeile (67% față de 33%). În schimb, a existat o împărțire destul de echilibrată între bărbați și femei care au fost clasificați ca angajați (52% vs. 48%).
Examinând datele pe grupe de vârstă, o proporție mai mare de persoane cu vârsta cuprinsă între 55 și 64 de ani erau lucrători pe cont propriu (17%) în comparație cu alte grupe de vârstă; 4% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani erau lucrători pe cont propriu și 13% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 25 și 54 de ani.
În plus, activitatea independentă pare să fie puțin mai frecventă în rândul persoanelor angajate care au un nivel de educație scăzut (16% dintre persoanele cu un nivel de educație scăzut erau lucrători pe cont propriu în comparație cu 12% dintre persoanele cu un nivel mediu de educație și 13% dintre cele cu un nivel de educație ridicat).
În al doilea trimestru al anului 2021, puțin sub 4% dintre persoanele angajate cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani aveau un al doilea loc de muncă în UE. Dintre aceștia, 57% dintre cei care aveau un al doilea loc de muncă au avut un al doilea loc de muncă ca angajați, în timp ce 39% au avut un al doilea loc de muncă ca lucrători independenți.
La nivelul statelor membre ale UE, țările cu cea mai mare pondere a persoanelor angajate care au două locuri de muncă au fost Țările de Jos (10%), Finlanda și Danemarca (ambele cu 7%), Estonia și Lituania (ambele cu 6%). În schimb, în Bulgaria, România și Suedia, 0,5% sau mai puțin din persoanele angajate aveau un al doilea loc de muncă.
- Ce este o încălcare a confidențialității în afaceri?
- Avantajele și dezavantajele creditelor bancare și nebancare pentru IMM-uri
- Semne că afacerea ta are nevoie de finanțare pentru a supraviețui
- Vă gândiți să faceți afaceri în România?
- Cinci dintre cele mai mari orașe din România atrag peste 2 miliarde de euro în proiecte imobiliare noi
- Munca de acasă a sporit creșterea importurilor de microunde în UE
- Prețul grâului din SUA va scădea în 2022, iar oferta globală va rămâne adecvată