Salariul minim în UE este între 310 și 2100 euro, România ocupând unele dintre ultimele locuri în clasamentul făcut de Euro Stat. Singurele state membre care nu au încă un salariu minim pe economie sunt : Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda și Suedia.
La începutul acestui an, Bulgaria avea cel mai scăzut salariu minim brut pe economie din UE – doar 312 Euro. Alte state membre ale UE cu salarii minime între 400 și 600 de euro pe lună sunt : Letonia – 430 euro pe lună, România – 466 euro pe lună, Cehia – 575 euro pe lună și Estonia – 584 euro pe lună. Este clar ca vorbim de salarii minime brute. Țările membre cu cea mai ridicată valoare a salariului minim pe economie sunt : Olanda – 1636 euro pe lună, Irlanda – 1656 euro pe lună și Luxemburg 2142 euro pe lună. Cel mai mare salariu minim pe economie din UE este de aproape șapte ori mai mare decât cel mai scăzut.
Datele Euro Stat mai arată că România a avut în ultimul deceniu cea mai mare rată medie anuală de creștere a salariului minim 12,5 %, fiind urmată de Lituania cu o creștere de 10,1%.
Pe data de 16 septembrie, Comisia Europeană a confirmat intenția sa de a propune stabilirea unui salariu minim european astfel încât toți europenii să aibă un nivel de trai decent.
- Ce este o încălcare a confidențialității în afaceri?
- Avantajele și dezavantajele creditelor bancare și nebancare pentru IMM-uri
- Semne că afacerea ta are nevoie de finanțare pentru a supraviețui
- Vă gândiți să faceți afaceri în România?
- Cinci dintre cele mai mari orașe din România atrag peste 2 miliarde de euro în proiecte imobiliare noi
- Munca de acasă a sporit creșterea importurilor de microunde în UE
- Prețul grâului din SUA va scădea în 2022, iar oferta globală va rămâne adecvată