
Uniunea Europeană a înscris un excedent de cont curent de 75,6 miliarde de euro (2,2% din PIB) în trimestrul trei din 2020, iar țările membre UE cu cel mai ridicat deficit de cont curent au fost Franța (11,4 miliarde de euro), România (3,9 miliarde de euro) și Belgia (2,6 miliarde de euro), arată datele publicate de Oficiul European de Statistică – Eurostat.
În trimestrul doi al 2020, determinat sever de restricțiile impuse pentru stoparea răspândirii pandemiei de coronavirus, Uniunea Europeană a înscris un excedent de cont curent de 82,9 miliarde de euro (2,7% din PIB).
La polul opus, țările membre UE cu cel mai ridicat deficit de cont curent au fost Franța (14,3 miliarde de euro), Grecia (3,5 miliarde de euro) și România, care se afla pe locul 3 (trei miliarde de euro), potrivit datelor publicate de Oficiul European de Statistică.
În perioada iulie – septembrie 2020, un număr de 19 state membre ale UE au înregistrat un excedent de cont curent, pe primele locuri fiind Germania (62,9 miliarde de euro), Italia (25,3 miliarde de euro), Olanda (17 miliarde de euro), Irlanda (12,7 miliarde de euro) și Suedia (6,5 miliarde de euro).
În aceeași perioadă, alte opt țări membre, printre care și România, au înregistrat deficit de cont curent.
Eurostat accentuează că în trimestrul trei din 2020 UE a înregistrat cele mai mari excedente de cont curent pe relația cu Marea Britanie (54,6 miliarde de euro), SUA (32,7 miliarde de euro), Elveția (11,3 miliarde de euro), Canada (6,6 miliarde de euro), Brazilia și Hong Kong (ambele cu 6,2 miliarde de euro) și Rusia (5,3 miliarde de euro).
Deficite au fost înregistrate pe relația cu China (29,2 miliarde de euro) și centrele financiare offshore (opt miliarde de euro).
- Un jucător mic cu ambiții mari – Business Microcredit obține ratingul ESG A
- Tabloul general al pieței muncii în România în 2025: piața e tensionată, dar plină de oportunități
- Primii ani sub lupă: Cum organiza controlul ANAF în debutul unui business românesc
- Beneficii salariale deductibile în 2025: ce pot oferi angajatorii fără să fie împovărați de taxe suplimentare
- Impozite și contribuții pentru munca remote din afara României: ce riscuri sunt
- Ce înseamnă și cum aplici regula de minimis în finanțările startup-urilor
- Cum îți optimizezi legal taxele dacă ești PFA sau SRL în IT în 2025