Procesul-verbal al ședinței din octombrie a BCE nu a conținut mari surprize, deși merită menționat faptul că acum BCE ia în considerare posibilitatea unei inflații mai mari pe termen mediu, ceea ce necesită o opționalitate suficientă în calibrarea măsurilor sale de politică monetară.
În ultimele săptămâni, o serie de discursuri și interviuri ale membrilor consiliului de administrație al Băncii Centrale Europene, au arătat deja că BCE are îndoieli cu privire la prognoza lor privind inflația, care ar urma să scadă din nou sub 2% pe parcursul orizontului de prognoză.
Procesul-verbal publicat al ședinței din octombrie a arătat că opiniile privind inflația au fost oarecum îmbunătățite, deși există încă multă incertitudine.
Consiliul și-a menținut punctul de vedere cu privire la o redresare încă solidă, dar oarecum încetinită. Potrivit Consiliului, denaturările lanțului de aprovizionare care împiedică în prezent producția ar conduce probabil la o revizuire în scădere a estimărilor privind creșterea PIB-ului în 2021 în proiecțiile din decembrie ale serviciilor Comisiei, dar, în același timp, ar împinge în sus previziunile de creștere pentru 2022.
În ceea ce privește inflația, au fost ridicate un număr mare de puncte. A existat un consens asupra faptului că inflația a fost subestimată în mod sistematic în ultima vreme și că previziunile pe termen scurt trebuie revizuite în sens ascendent în proiecțiile din decembrie ale serviciilor Comisiei.
În ceea ce privește perspectivele inflației pe termen mediu, a existat mult mai multă incertitudine. Este interesant de observat că BCE ia acum în considerare faptul că prețurile la energie ar putea rămâne puțin mai ridicate pe fondul tranziției ecologice. În același timp, Consiliul consideră că o schimbare sustenabilă în sens ascendent a inflației necesită o creștere mai mare a salariilor și a așteptărilor inflaționiste. Întrucât există încă o anumită relaxare pe piața forței de muncă, acest lucru ar putea dura încă ceva timp până când se va materializa.
Faptul că așteptările de inflație pe termen mediu de pe piața financiară se situează acum la 2% nu a deranjat Consiliul, deoarece o parte din această creștere s-a datorat și unei prime de risc mai mari.
În plus, BCE salută reanclanșarea așteptărilor inflaționiste la ținta de 2%. În acest sens, BCE nu a văzut necesitatea de a-și modifica în mod semnificativ comunicarea. Cu toate acestea, a trebuit să fie recunoscută o creștere a riscurilor de creștere a inflației. Prin urmare, s-a considerat important ca Consiliul guvernatorilor să păstreze o opționalitate suficientă pentru a permite acțiuni viitoare de politică monetară, inclusiv după reuniunea din decembrie.
În cele din urmă, s-a convenit că achizițiile nete în cadrul PEPP ar trebui să se încheie până în martie 2022, în conformitate cu data anunțată de Consiliul guvernatorilor în comunicarea sa anterioară.
În condițiile în care pandemia crește din nou, iar măsurile de blocare parțială vor conduce probabil la o perioadă de slăbire a redresării pe termen scurt, reuniunea din decembrie a BCE va fi în continuare înconjurată de multă incertitudine. În timp ce o oarecare reducere a achizițiilor de obligațiuni pare în continuare o afacere încheiată pentru anul 2022, este mai probabil ca BCE să își țină cărțile aproape de piept în ceea ce privește politica sa dincolo de slăbiciunea legată de pandemie.
- Ce este o încălcare a confidențialității în afaceri?
- Avantajele și dezavantajele creditelor bancare și nebancare pentru IMM-uri
- Semne că afacerea ta are nevoie de finanțare pentru a supraviețui
- Vă gândiți să faceți afaceri în România?
- Cinci dintre cele mai mari orașe din România atrag peste 2 miliarde de euro în proiecte imobiliare noi
- Munca de acasă a sporit creșterea importurilor de microunde în UE
- Prețul grâului din SUA va scădea în 2022, iar oferta globală va rămâne adecvată