Produsul intern brut al României va crește cu 7,2% în 2021, a anunțat Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), îmbunătățind astfel prognoza din iunie, care indica o creștere de 6%.
După ce a scăzut în 2020 cu 3,9%, PIB-ul României a crescut cu 7% în primele două trimestre din 2021 și la jumătatea anului a depășit deja nivelurile de dinaintea pandemiei în termeni ajustați, dar riscurile economice au crescut în ultima vreme, a precizat BERD în cea mai recentă ediție a raportului său privind perspectivele economice regionale.
Potrivit băncii, cererea internă a rămas principalul motor de creștere, investițiile extinzându-se într-un ritm puternic de 12% în ritm anual în această perioadă.
De asemenea, exporturile de bunuri și-au revenit deja până la sfârșitul anului 2020 și au continuat să se extindă în 2021, dar impulsul se diminuează pe fondul problemelor legate de lanțul de aprovizionare.
Importurile de bunuri au fost cu aproape 10% mai mari în trimestrul al doilea decât în ultimul trimestru din 2019, reflectând o acumulare puternică de stocuri, în pofida unei încetiniri a impulsului în ultimele trimestre, a precizat banca, adăugând că se așteaptă ca exporturile nete să revină la o contribuție negativă la creștere în 2021.
Potrivit raportului, deficitul fiscal bazat pe numerar al României va rămâne, de asemenea, ridicat în 2021, la aproximativ 7,1% din PIB, deoarece performanța veniturilor peste așteptări a fost însoțită de o creștere semnificativă a cheltuielilor în ultima revizuire bugetară. De asemenea, presiunile inflaționiste au crescut semnificativ din mai 2021, inflația ajungând la 6,3% în septembrie, pe măsură ce prețurile la alimente s-au accelerat pe lângă creșterile prețurilor la energie. În consecință, banca centrală a majorat rata dobânzii de politică monetară în octombrie la 1,5%, potrivit BERD.
Pentru 2022, produsul intern brut (PIB) al României ar urma să crească cu 4,4%, față de o prognoză de creștere de 5% în iunie, a precizat banca.
În 2022, mecanismul de redresare și reziliență ar trebui să înceapă să stimuleze investițiile, în timp ce îmbunătățirea treptată a exporturilor nete, în concordanță cu o încetinire a consumului privat în comparație cu ultimii ani și cu consolidarea fiscală preconizată, s-ar putea traduce printr-o creștere a PIB de 4,4%.
Principalul risc de scădere a prognozei este reprezentat de evoluția pandemiei, în condițiile în care rata de vaccinare este a doua cea mai scăzută din UE, a concluzionat BERD.
În România, unde BERD este un investitor important, banca se concentrează pe finanțarea infrastructurii, creșterea productivității și consolidarea sectorului financiar. Până în prezent, BERD a investit aproape 9 miliarde de euro în economia țării, din care 76% au mers către sectorul privat.
- Ce este o încălcare a confidențialității în afaceri?
- Avantajele și dezavantajele creditelor bancare și nebancare pentru IMM-uri
- Semne că afacerea ta are nevoie de finanțare pentru a supraviețui
- Vă gândiți să faceți afaceri în România?
- Cinci dintre cele mai mari orașe din România atrag peste 2 miliarde de euro în proiecte imobiliare noi
- Munca de acasă a sporit creșterea importurilor de microunde în UE
- Prețul grâului din SUA va scădea în 2022, iar oferta globală va rămâne adecvată