fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Sectoarele auto și IT devin principalele baze noilor investiții străine directe în România

investiții

Investițiile străine s-au dublat anul acesta față de anul trecut. Creșterea este de 215% față de 2020. Anul trecut s-au investit în România  996 milioane de euro. Potrivit Băncii Naționale a României, anul acesta s-a ajuns la 3,138 miliarde de euro în ceea ce privește investițiile directe. Sectorul auto este acum unul dintre cele mai puternice din România, iar domeniile care îl susțin atrag niveluri ridicate de investiții străine directe în economia postpandemică.

În iunie, s-au înregistrat 473 de societăți cu participare străină la capital.  Cele mai multe au fost cele încadrate în comerțul cu ridicata și amănuntul.  Restul s-au distribuit societăților înmatriculate cu repararea auto și moto 29,5%, activități profesionale, administrative științifice și tehnice 22,2%. Firmele de transport, depozitare și comunicații au avut un procent de 13,32%.

La finele lunii iunie 2021, în România existau 233.549 societăți cu participare străină la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la 64,232 miliarde de dolari. Cei mai mulți investitorii străini au venit din Italia. Aceștia au  fost în număr de 50.063 și au adus în România 3,903 miliarde de dolari. Din punct de vedere valoric investitorii din Olanda și-au adus aportul cel mai mare. Aceștia au investit la noi 12,063 miliarde de dolari în 5.592 de firme. Diferența este foarte mare dintre cele două țări care au investit mai mult la noi. Dacă Italia a deschis mai multe societăți, Olanda este cea care a investit mai mulți bani în România.

Printre cele mai importante știri din 2021 s-a numărat anunțul Ford, care a declarat că va investi 300 de milioane de dolari pentru a începe să construiască un nou vehicul comercial ușor la uzina sa din Craiova începând cu 2023, precum și o versiune complet electrică a acestui vehicul începând cu 2024, marcând o premieră pentru Ford în România.

Punctul de plecare în redresarea economică postpandemică a fost favorabil: industria auto înscrie 23 % din producția manufacturieră din România.

 Alte vești bune au venit în ultimele săptămâni de la Timișoara, unde trei dintre cei mai mari producători auto au anunțat extinderi sau noi investiții. De fapt,

Timișoara se numără printre primele 3 orașe din România în ceea ce privește investițiile străine directe. Timișoara a înregistrat 11% din toate proiectele de investiții străine directe anunțate pentru 2021, după București (33%) și Cluj-Napoca (12%).

Prima mutare a venit din partea Porsche Engineering, un furnizor de servicii tehnologice și o filială deținută integral de Porsche, care a deschis o a doua locație tehnologică în România. Cu un nou sediu de cercetare și dezvoltare în Timișoara, aceasta își extinde în continuare centrele de inovare pentru a dezvolta vehiculele inteligente și conectate ale viitorului. Noua locație va extinde și va completa activitatea desfășurată de Porsche la celălalt sediu din România, la Cluj-Napoca, deschis în 2016 și care are în prezent 250 de angajați.

În plus, compania germană de componente auto Dräxlmaier va deschide la Timișoara o fabrică pentru producerea de baterii pentru vehicule electrice. Ca parte a strategiei sale de dezvoltare, Dräxlmaier intenționează să investească 200 de milioane de euro în fabrica de componente pentru e-mobilitate în următorii șase ani.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp