Activitatea pe piața de birouri a rămas moderată în prima jumătate a anului 2021, cu semne limitate de revenire la nivelurile de dinaintea pandemiei, în condițiile în care companiile au continuat să nu aibă claritate cu privire la momentul în care majoritatea angajaților lor se vor întoarce la birou. Cererea brută de spații de birouri moderne luxoase s-a contractat cu aproape 10%, la 112.000 de metri pătrați, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce cererea nouă a fost de aproximativ 38.000 de metri pătrați, în scădere cu 15% la finalul primului semestru, dar scăderea este de aproximativ 22% față de 2019.
Organizațiile au început deja să își facă strategii, să își redimensioneze și să își reechilibreze birourile pentru a se adapta nevoilor într-o lume postpandemică, iar faptul că piața muncii își revine rapid ar trebui să protejeze într-o oarecare măsură piața de birouri și în special clădirile de birouri prime care probabil că vor vedea randamente bune.
În prima jumătate a anului au fost livrați doar 36.000 de metri pătrați în spații noi de birouri moderne.
Având în vedere că evaluarea inițială pentru 2021 era de aproximativ 260.000 de metri pătrați de birouri moderne noi, se pregătește o a doua jumătate destul de aglomerată, deși unele dintre livrările viitoare ar putea foarte bine să ajungă să fie finalizate în prima parte a anului 2022, mai degrabă decât în ultimele luni ale acestui an.
În ceea ce privește rata de neocupare, la sfârșitul primului semestru, aceasta a crescut până la un maxim al ultimilor 7 ani, de 15,75%, de la 11,25% în anul precedent. Merită însă menționat faptul că piața este mult mai dezvoltată decât atunci când rata de neocupare se afla la astfel de niveluri, în 2014, întrucât stocul modern de birouri de atunci era de aproximativ 1,7 milioane de metri pătrați față de puțin peste 3 milioane de metri pătrați în prezent.
De asemenea, clădirile mai noi și mai calitative tind să aibă performanțe mult mai bune în ceea ce privește gradul de ocupare generală, datorită atractivității lor, precum și a companiilor chiriașe solide ca piatra, dintre care destul de multe continuă să se extindă.
Chiria medie efectivă netă pentru București este probabil cu aproximativ 10% mai mică decât înainte de pandemie, acest lucru se datorează în principal în cazul clădirilor mai vechi și mai puțin calitative, care au fost nevoite să ofere mai multe stimulente pentru a atrage sau păstra chiriașii.
În cazul clădirilor noi, la nivelul standardelor moderne de pe piețele dezvoltate din Europa de Vest sau SUA, lucrurile nu s-au schimbat și, cel mai probabil, nu se vor schimba prea mult în ceea ce privește chiriile.
IT&C rămâne motorul pieței, cu aproape jumătate din tranzacțiile raportate, dar cu un aport destul de mare din partea serviciilor industriale și a altor servicii profesionale în 2021.
Sondajele Eurostat arată că intențiile de angajare pe termen scurt sunt deja peste media istorică – deci în mod de expansiune – pentru majoritatea domeniilor de servicii pentru întreprinderi, iar unii indici de ocupare a forței de muncă se află deja la niveluri comparabile cu maximele de dinaintea pandemiei. Așadar, piața muncii este, de fapt, un element destul de pozitiv în ecuația pieței de birouri.
- Ce este o încălcare a confidențialității în afaceri?
- Avantajele și dezavantajele creditelor bancare și nebancare pentru IMM-uri
- Semne că afacerea ta are nevoie de finanțare pentru a supraviețui
- Vă gândiți să faceți afaceri în România?
- Cinci dintre cele mai mari orașe din România atrag peste 2 miliarde de euro în proiecte imobiliare noi
- Munca de acasă a sporit creșterea importurilor de microunde în UE
- Prețul grâului din SUA va scădea în 2022, iar oferta globală va rămâne adecvată