BNR cere băncilor comerciale mai multă prudență și să trateze cu mai mare atenție unele categorii de venituri. Banca centrală cere să fie modificat scoringul aplicat la acordarea creditelor pentru veniturile din chirii și din dividende, adică acestea să conteze mai puțin. Accesul la credit trebuie să fie limitat ca valoare.
Chiar și acum, aceste venituri oricum nu sunt luate 100% în calcul la stabilirea eligibilității. Limita acceptată este de 80%, dar sunt multe bănci care stau pe la 75%. La recomandarea băncii centrale, acum ar urma să se coboare la 70%, poate 60%.
Argumentul ar fi că profitabilitatea firmelor va avea de suferit, iar piața chiriilor va intra în pierdere, mai ales în perioada crizei sanitare, unde munca de acasă lasă multe clădiri de birouri goale.
Într-o perioadă în care economia are nevoie de ajutoare și impulsuri pare totuși că din partea băncii centrale să apară recomandări de restricționare a creditării, chiar dacă sunt doar pentru o nișă. După spusele BNR, firmele vor avea rezultate financiare mai slabe si vor da mai puține dividende sau deloc.
Pe fondul unor rezultate mai slabe sau pierderi, firmele recurg și la concedieri și atunci nici veniturile din salarii nu mai sunt sigure. Plus că, de multe ori, și in cazul firmelor mici, acționarii își maschează de fapt veniturile curente sub formă de dividende pentru a plăti doar un impozit de 5% și ele de fapt sunt o formă de salarizare, redă BNR. Banca națională spune că vrea să prevină o creștere semnificativă a creditelor neperformante în viitor. Vrea să evite situația apărută după precedenta criză când aceste împrumuturi rele depășiseră 20% din totalul finanțării acordate de bănci către segmentul privat.
- Ce este o încălcare a confidențialității în afaceri?
- Avantajele și dezavantajele creditelor bancare și nebancare pentru IMM-uri
- Semne că afacerea ta are nevoie de finanțare pentru a supraviețui
- Vă gândiți să faceți afaceri în România?
- Cinci dintre cele mai mari orașe din România atrag peste 2 miliarde de euro în proiecte imobiliare noi
- Munca de acasă a sporit creșterea importurilor de microunde în UE
- Prețul grâului din SUA va scădea în 2022, iar oferta globală va rămâne adecvată