fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Prețul grâului din SUA va scădea în 2022, iar oferta globală va rămâne adecvată

prețul grâului

Prețul mediu anual al grâului în SUA este prognozat să scadă cu 2% față de anul precedent, ajungând la 250 de dolari pe tonă în 2022, în scădere din cauza consumului intern redus, combinat cu o ofertă stabilă la nivel mondial. Echilibrul pieței va fi susținut de creșterile de producție din Argentina și UE, care vor compensa producția în scădere din Brazilia și Paraguay.

 Pe baza datelor Băncii Mondiale și ale USDA,  prețul mediu anual pentru grâul din SUA va scădea cu 2% față de anul anterior, până la 250 de dolari pe tonă în 2022.

Reducerea consumului intern este motivul principal al acestei scăderi, deoarece se așteaptă ca utilizarea grâului pentru hrana animalelor să scadă din cauza prețurilor relativ ridicate în comparație cu alte cereale. UE și Ucraina urmează să urmeze aceeași tendință. 

Oferta mondială de grâu va rămâne stabilă în 2022, deoarece creșterea producției în Argentina și UE ar trebui să compenseze scăderile preconizate în Brazilia și Paraguay și să reducă stocurile inițiale ale Rusiei.

 Producția Argentinei ar urma să depășească un record de 20,5 milioane de tone în acest an. În 2022, comerțul mondial preconizat va scădea la 204 milioane din cauza reducerii ofertelor din SUA și Rusia. Grâul american rămâne necompetitiv pe piețele externe, în timp ce guvernul rus impune cote asupra volumelor de export pentru a asigura o aprovizionare internă suficientă și pentru a stabiliza prețurile interne ale alimentelor. Creșterea livrărilor din UE ar putea compensa doar parțial această scădere a exporturilor mondiale.

  Exporturile mondiale de grâu în 2020 Exporturile mondiale de grâu au fost estimate la 199 milioane de tone în 2020, în creștere cu 13% față de cifra din anul precedent. În termeni valorici, livrările au crescut semnificativ, ajungând la 45,3 miliarde de dolari.

 Livrările celor cinci mari exportatori de grâu, și anume Rusia, SUA, Canada, Franța și Ucraina, au reprezentat mai mult de jumătate din livrările globale. Australia (10 milioane de tone) se situează pe următorul loc în ceea ce privește exporturile totale, cu o cotă de 5,2%, urmată de Argentina (5,1%) și Germania (4,7%). Următorii exportatori – Kazahstan (5,4 milioane de tone), Polonia (4,7 milioane de tone), România (4,3 milioane de tone), Lituania (4 milioane de tone) și Bulgaria (3,2 milioane de tone) – au reprezentat împreună 11% din volumul total.

Din punct de vedere valoric, Rusia (7,9 miliarde de dolari), SUA (6,3 miliarde de dolari) și Canada (6,3 miliarde de dolari) au constituit țările cu cele mai mari niveluri de exporturi în 2020, cu o cotă combinată de 45% din livrările globale. Aceste țări au fost urmate de Franța, Ucraina, Australia, Germania, Argentina, Kazahstan, Polonia, România, Lituania și Bulgaria, care au reprezentat împreună alte 44%.

Achizițiile celor doisprezece importatori importanți de grâu, și anume Indonezia, Turcia, Egipt, Nigeria, China, Italia, Algeria, Filipine, Brazilia, Bangladesh, Maroc și Japonia, au reprezentat mai mult de o treime din volumul total. Țările de Jos (4,3 milioane de tone) au ocupat o cotă minoră din importurile globale.

 Din punct de vedere valoric, cele mai mari piețe importatoare de grâu la nivel mondial au fost Egiptul (2,7 miliarde de dolari), Indonezia (2,6 miliarde de dolari) și Turcia (2,3 miliarde de dolari), reprezentând împreună 16% din achizițiile internaționale. Aceste țări au fost urmate de China, Nigeria, Italia, Algeria, Filipine, Japonia, Brazilia, Maroc, Bangladesh și Țările de Jos, care împreună au reprezentat încă 34%.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp