fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Firmele mici sunt din ce în ce mai stresate de pandemie

Corona

Firmele cu afaceri de sub 100.000 de euro anual, au resimțit mai violent efectele pandemiei anului 2020, scăderea afacerilor este de 20% în ultimul trimestru din 2020, față de trimestrul 2 din 2020, potrivit unui raport. Creșterea cifrei de afaceri, estimată pentru 2021, față de 2020, este de circa 5 ori mai mică în cazul micilor companii, în comparație cu marile societăți (1% vs. 5%), arată un raport realizat de o companie de cercetare.

Managerii din companii mici simt mai puternic impactul crizei generate de pandemie decât cei din companiile mai mari: 4.6 și respectiv 4.9%. Diferența în ceea ce privește scăderea profitului din ultimul trimestru din 2020 față de al doilea trimestru din 2020 este decesivă în acest sens: – 22% pentru companiile mici și de doar -12% pentru cele mari. Profitul este așteptat să scadă în continuare pentru jucătorii mai mici, cu 4% în 2021, în timp ce marile companii estimează deja o creștere în acest an.

Dificultățile pe zona de cash flow sunt evidente, jumătate dintre manageri susținând că au avut probleme cu capitalul de lucru. În aceste condiții, doar 10% dintre managerii micilor companii sunt relaxați sau foarte relaxați în ceea ce privește modul în care evoluează economia națională, în timp ce 19% dintre ei sunt îngrijorați sau foarte îngrijorați.

Companiile mici sunt mai puțin încrezătoare decât cele mari în ceea ce privește efectul pozitiv al campaniei de vaccinare asupra economiei și asupra propriei afaceri. Doar 66% cred că aceasta va avea un impact pozitiv asupra propriului business, față de 73% în cazul companiilor mari.

Micile companii nu au o bază la fel de puternică de revenire în 2021, având în vedere că principalele măsuri luate în pandemie au confirmat reducerea recrutării de personal și reducerea cheltuielilor de marketing și cercetare, dar și a investițiilor.

Pandemia a scos în față importanța digitalizăriiastfel că aceasta este pe locul 5 în topul priorităților, înaintea chiar și a accesului la creditare. Pe primele locuri se află creșterea vânzărilor și păstrarea locurilor de muncă, urmate de îmbunătățirea relației cu clienții și investițiile.

Companiile mici așteaptă o revenire a cererii în acest an și susțin că sunt orientați mai degrabă spre creșterea productivității, chiar și la reducerea costurilor.

Managerii companiilor mici estimează o redresare a economiei în 2 ani și 5 luni, dar a propriei companii în mai puțin de 2 ani. În ceea ce privește instrumentele financiare necesare redresării, reinvestirea profitului și creditul furnizor sunt cel mai des menționate de micii antreprenori.

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp