fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

FMI are prognoza primăverii privind economia mondială

Finanțe

Revenirea economică mai rapidă prognozează din nou FMI  printr-o creştere a PIB-ului mondial cu 6% în acest an. FMI a prezentat prognoza de primăvară, iar cifrele sunt nesperat de bune. La nivel global, creșterea economică va fi anul acesta de 6% și de 4,4%, anul viitor, susținută în special de creșterea economiei americane cu un ritm aproape incredibil, de 6,4%, cel mai mare de la măsurarea produsului intern brut, în anii 1980.

Toată lumea începe să crească și statele europene dezvoltate și cele emergente, dar și China, unde avansul economiei va fi de 8,4%. Desigur, aceste cifre de creștere sunt posibile și din cauza a ceea ce se numește efectul de bază, adică scăderea accentuată de anul trecut.

China a revenit la PIB-ul pe care îl avea înainte de criza sanitară și cea economică, iar Statele Unite ar urma să o facă în 2021.

Banca Mondială estima că PIB-ul României se va ridica cu 5% în 2020, va înscrie o creştere de 3,5% în 2021 şi de 4,1% în 2022.

Totuși FMI are o prognoză mai optimistă  pentru economia României care  ar urma să înregistreze în acest an un avans de 6%, iar în Europa va fi devansată doar de Spania, care va înregistra o creştere economică de 6,4%.

FMI prognozează o creştere de 4,4 % pentru zona euro dar de abia în 2022 Europa va reveni la PIB-ul de dinainte de pandemie.

Modul în care economiile se vor reporni în urma restricţiilor sanitare, accesului la vaccinuri şi planurile de susţinere economică, numărul de angajaţi ce pot să îşi continue activitatea de acasă dar şi calitatea infrastructurii digitale.

FMI atenţionează că cei care şi-au pierdut acum locul de muncă este posibil să nu le mai reprimească iar inegalităţile ce se crează acum se vor tot adânci şi mai mult.

Închiderea şcolilor şi diminuarea cunoştinţelor obţinute în timpul perioadei şcolare vor avea um impact asupra a milioane de tineri iar urmările se vor vedea printr-o scădere a veniturilor ori chiar excluderea de pe piaţa muncii.

După planurile de micșorare a loviturii provocate de criza sanitară, FMI recomandă adoptarea treptată a unor planuri precise de susţinere – cum ar fi reconversia muncitorilor, acordarea de bugete pentru educaţie pentru ca orele şcolare pierdute în pandemie să poată fi recuperate într-un fel sau altul.

Statele bogate au cheltuit de la începutul pandemiei 16 000 de miliarde de dolari pentru a-şi salva economiile. Statele sărace nu au acces la vaccinuri dar în plus, jumătate dintre ele sunt supraîndatorate. Ele ar avea nevoie de 200 de miliarde de dolari, în următorii 5 ani, pentru a face faţă pandemiei, potrivit estimărilor FMI.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp