fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Piața de tutun în creștere în România

Tutun

Piaţa de ţigarete, evaluată la 21 de miliarde de lei în 2019, a ajuns la 2% din PIB, tutunul fiind al doilea cel mai solid contribuabil la buget, susţin cei mai mari jucători din piaţă. Anul trecut, piaţa de ţigarete a înregistrat o uşoară creştere dato­rită majorării preţului ţigărilor, iar volumului pieţei negre a ţigaretelor a scăzut între 9,4% şi 10% din piaţa totală, odată cu securizarea graniţelor şi a măsurilor de siguranţă luate pentru criza sanitară.

Sunt tot mai multe reguli antifumat, dar industria tutunului pare să nu fie afectată nici de pandemie, nici de prețurile excesive la produsele sale. Mai mult, reprezintă chiar unul dintre cei mai mari contributori la bugetul României. 2% din PIB vine doar din acest sector și este într-o continuă creștere.

Conform datelor publicate de INS, valoarea totală a exporturilor de tutun în anul 2020 a fost de 1533  milioane euro, cu 37% mai mult decât anul 2019. România a exportat produse din tutun în valoare de circa 1 miliard de euro în 2020.

În anul 2020 produsele din tutun au reprezentat aproximativ 48% din totalul exporturilor de produse alimentare, băuturi și tutun. Valoarea totală a importurilor de tutun brut și prelucrat a fost de circa 737 de milioane euro, ceea ce înseamnă că tutunul a avut o contribuție pozitivă la balanța comercială a României de aproape 600 de milioane de euro.

British American Tobacco, cel mai important producător de pe piața tutunului din România, trimite la export aproximativ 60% din volumele produse la Ploiești, unde se află a doua cea mai mare fabrică din Europa a grupului.

British American Tobacco contribuie anual la bugetul de stat cu circa 1,8 miliarde de euro sub formă de taxe și impozite.

În România, British American Tobacco este unul dintre cei mai mari investitori din România și al doilea cel mai mare agent care contribuie la bugetul de stat, cu o contribuție anuală de circa 1,8 miliarde de euro sub forma accizelor și taxelor.

România a rămas al treilea mare producător de țigări din Uniunea Europeană, cu o producție anuală de 70 de miliarde de țigări, arată un raport al Eurostat, bazat pe date din 2018 (cele mai recente date disponibile la biroul european de statistică). 

Cel mai mare producător de țigări din Uniunea Europeană este Germania, cu 150 de miliarde de țigări fabricate în 2018, aproape o treime din producția totală la nivelul blocului comunitar.

Producția UE pe 2018 echivalează cu 1.000 de țigarete (50 pachete de câte 20 de țigări) pe cap de locuitor. Consumul de tutun rămâne cel mai mare risc de sănătate care poate fi evitat în Uniunea Europeană şi este responsabil pentru 900.000 de decese în fiecare an

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp