fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Prețurile gazelor europene continuă să se mărească

gaze naturale

Prețurile europene la gazele naturale continuă să se consolideze.Prețurile au crescut cu peste 5% ieri și s-au apropiat de 40 euro /m3. Situația ofertei în Europa este clar tensionată, stocurile din regiune aflându-se la cele mai scăzute niveluri din 2015 încoace în această etapă a anului.

 Astfel, depozitele sunt pline doar în proporție de aproximativ 55%. Există un risc real ca Europa să intre în sezonul de iarnă cu niveluri scăzute ale stocurilor, ceea ce sugerează că prețurile vor rămâne bine susținute.

În timp ce fluxurile de-a lungul gazoductului Nord Stream au fost reluate după lucrări de întreținere, întreruperile din Norvegia cântăresc asupra fluxurilor norvegiene către Europa.

Stocurile europene de gaze naturale sunt la cel mai scăzut nivel din mai bine de un deceniu pentru această perioadă a anului, iar cotația de referință din regiune a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 13 ani, în timp ce tarifele din SUA și Asia au urcat la cel mai ridicat nivel sezonier din ultimii ani.

Sectorul gazelor naturale a fost mult timp segmentat între regiunile geografice, dar creșterea accelerată a noii oferte de gaze naturale lichefiate și creșterea lichidității în tranzacțiile spot din ultimii ani au contribuit la transformarea acestuia într-o piață cu adevărat globală.

În centrul acțiunii se află China, care, printr-o mișcare surprinzătoare, va depăși Japonia ca principal importator mondial de gaze naturale pentru prima dată în acest an. China stochează rezerve de combustibil super-refrigerat pentru a-și alimenta economia în plină expansiune și pentru a se îndepărta de combustibilii fosili mai murdari.

Această cursă nebună pune Europa într-un dezavantaj major, deoarece utilizatorii finali din Asia cresc prețurile pentru a atrage aprovizionarea dinspre Atlantic. Europa – unde prețurile la vedere au crescut cu peste 65% în acest an – se confruntă cu stocuri reduse de gaze, pe fondul fluxurilor mai mici de la furnizorii de gazoducte și al prețurilor aproape record la carbon.

Utilizatorii finali din Europa au fost forțați să depindă mai mult de livrările rusești prin conducte.

Cu toate acestea, suntem de părere că prețurile cărbunelui european ar trebui să aibă o tendință de scădere, pe măsură ce observăm o îmbunătățire a dinamicii dintre cerere și ofertă.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp