fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Salariul mediu a crescut cu 84 de lei în prima lună de vară

În luna iunie a acestui an salariul mediu nominal brut a crescut în România cu 84 de lei mai mare decât în luna mai, în timp ce câștigul salarial mediu net s-a mărit cu 49 de lei, anunță Institutul Național de Statistică.

Salariul mediu nominal brut a fost în luna iunie de 5.779 lei, în timp ce câştigul salarial mediu net s-a ridicat la 3.541 lei, redă INS.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înscris în domeniul de activităţi de servicii în tehnologia informaţiei – inclusiv activităţi de servicii informatice (8.439 lei), iar cele mai mici rămân în domeniul Hoteluri şi Restaurante (1.926 lei).

În prima lună de vară din 2021, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri.

Creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), reluării activităţii anumitor agenţi economici, cât şi disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice, se arată în comunicatul INS.

Cele mai mari creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înscris în activităţile de editare (+20,9%) şi în telecomunicaţii, transporturi aeriene, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente (între 10,5% şi 15%).

Scăderi importante ale câştigului salarial mediu net au fost înregistrate astfel: cu 16,1% în extracţia cărbunelui superior şi inferior şi cu 9,6% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale.

De asemenea, în sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+0,5%), dar şi în administraţie publică (+0,1%). În schimb, în sănătate şi asistenţă socială, câştigul salarial mediu net a scăzut comparativ cu luna precedentă (-2%).

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp