fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Piața industrială și logistică în cele mai mari orașe din România se extinde

logistică românia

Economia pandemică a stimulat piața industrială și logistică, deoarece tot mai mulți romi niani au făcut cumpărături online pentru alimente, haine, gadgeturi sau mobilă. În timp ce piața locală de comerț electronic a urcat cu 30 % de la an la an, ajungând la 5,6 miliarde de euro în 2020, livrările de noi depozite au crescut și ele în încercarea de a ține pasul cu cererea în creștere.

De la începutul crizei din domeniul sănătății, sectorul industrial a fost unul dintre segmentele imobiliarelor comerciale care a continuat să se extindă și să atragă noi chiriași.

La sfârșitul primului trimestru, țara avea un stoc de peste 5 milioane de metri pătrați la sfârșitul primului trimestru, iar până la sfârșitul anului 2021 sunt așteptați la livrare alți 690.000 de metri pătrați, cu peste 100.000 de metri pătrați peste rezultatul de anul trecut.

Cele mai multe investiții noi în sectorul logistic și industrial vor continua să fie realizate în principalele hub-uri logistice, precum București și Timișoara.

Până la sfârșitul anului, piața industrială și logistică va atinge un stoc operațional total de 5,79 milioane de metri pătrați, ceea ce va face din România al treilea mare jucător din regiune, după Polonia și Cehia.

Pentru fiecare miliard de euro generat de piața de comerț electronic, se vor dezvolta proiecte logistice noi de aproximativ 150 000 mp.

 Până în prezent, piața a fost dominată de câteva locații cu bune conexiuni de transport, în timp ce unele părți ale țării, în special cele din est, nu au reușit să atragă investiții semnificative în acest domeniu.

Până în prezent, regiunile din est și sud-est au totalizat doar aproximativ 90 000 mp de spații industriale. Bucureștiul și județul Ilfov dețineau la sfârșitul primului trimestru 2,78 milioane mp de spații industriale și logistice, urmate de vestul și nord-vestul României cu 859.000 mp,

Centrul și sudul României au fiecare peste o jumătate de milion de mp operaționali. Statul are în faza de planificare mai multe proiecte de autostrăzi care ar lega estul României de sudul și vestul țării.

 Marii dezvoltatori au încheiat mai multe tranzacții în prima jumătate a anului și mai multe tranzacții vor fi finalizate în 2021 con siderând condițiile favorabile de pe piață. Tranzacțiile cheie de închiriere au fost generate de companii din sectoarele auto, agricultură, comerț electronic și distribuție, iar aceste industrii vor continua să genereze cerere pentru depozite pe tot parcursul anului 2021.

În ciuda creșterii constante a ofertei, chiriile nu au înregistrat schimbări majore. În București și în locațiile din apropiere, depozitele au putut fi închiriate la prețuri lunare cuprinse între 3,6 și 4,0 euro pe mp. În alte piețe regionale, costurile chiriilor au oscilat în jurul aceluiași interval, cu ușoare ajustări.

 cererea mare de spații a împins ratele de neocupare de la 6,2 la sută la sfârșitul anului 2020 la aproximativ 5 la sută la sfârșitul primăverii trecute. În afară de munca competitivă de atrageri de noi chiriași, dezvoltatorii caută, de asemenea, să facă proiectele lor durabile

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp