fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Piața mondială de zahăr și cafea în creștere

Cafea boabe

În 2020, piața mondială a zahărului a atins un volum de consum de aproape 175 de milioane de tone. Iar stocurile mondiale de cafea la finalul sezonului 2020-2021 ar urma să crească până la 42 milioane de saci, fiecare cu o greutate de 60 de kilograme, cea mai ridicată valoare din ultimii şase ani, în condiţiile în care producţia va creşte mai mult decât consumul, a estimat Departamentul american al Agriculturii.

Piața mondială a zahărului este una extrem de dinamică, aflată într-o continuă dezvoltare și expansiune. La nivel regional, America Latină reprezintă în prezent cel mai mare producător, iar Asia Pacific cel mai mare consumator de zahăr. Pe baza tipului de produs, piața mondială a zahărului a fost împărțită în produsul derivat din trestie de zahăr și sfeclă de zahăr.

În acest moment, la nivel mondial există 4 mari companii care dictează producția și prețul zahărului… Südzucker AG, Tereos, Associated British Foods plc, Wilmar International Ltd., Nordic Sugar A / S. În 2020, piața mondială a zahărului a atins un volum de consum de aproape 175 de milioane de tone.

Este de așteptat ca în perioada 2021-2026, piața să aibă o rata de creștere compusă a produsului anuală de 1%. Până în 2026, se estimează că piața va atinge un volum de 186 milioane de tone/an.

Principalele motoare ale industriei sunt creșterea nivelului de trai, creșterea puterii de cumpărare în economiile emergente, creșterea consumului de băuturi care conțin zahăr, introducerea de noi variante de alimente și băuturi, creșterea cererii din sectoarele de utilizare finală și creșterea cererii din partea țărilor în curs de dezvoltare.

În ultima vreme, tot mai multe guverne au pornit o adevarată bătălie împotriva produselor care contin zahăr din exces, prin impunerea de extra taxe separate uneori mergându-se pana la interzicerea acestora de la comercializare. În functie de intensitatea cu care aceștia vor încerca stoparea consumului de zahăr, este posibil să fie observată o ușoară contractare a pieței.

 Iar stocurile mondiale de cafea la finalul sezonului 2020-2021 ar urma să crească până la 42 milioane de saci, fiecare cu o greutate de 60 de kilograme, cea mai ridicată valoare din ultimii şase ani, în condiţiile în care producţia va creşte mai mult decât consumul, a estimat Departamentul american al Agriculturii.

În raportul său semestrial cu privire la piaţa cafelei, USDA prognozează că producţia mondială, în sezonul care acoperă perioada octombrie 2020-septembrie 2021, va atinge un nivel record de 176,1 milioane de saci, cu 9,1 milioane de saci mai mult decât în sezonul 2019-2020, în principal ca urmare a unei producţii istorice de 67,9 milioane de saci în Brazilia, principalul exportator mondial de cafea. Pe lângă Brazilia, şi alţi producători precum Columbia, India, statele din America Centrală şi Mexicul ar urma să înregistreze o producţie mai mare de cafea în sezonul următor, în timp ce Vietnamul şi Indonezia vor suferi o diminuare a producţiei.

În ceea ce priveşte comerţul mondial cu cafea, USDA estimează că Uniunea Europeană ar putea importa 49,5 milioane saci de cafea în sezonul 2020-21, cu două milioane de saci mai mult decât în sezonul actual, în timp ce SUA vor achiziţiona 27 milioane saci de cafea, tot cu două milioane mai mult decât în sezonul curent.

Departamentul american al Agriculturii a precizat că a decis să îşi revizuiască estimările pentru sezonul 2019-2020, ţinând cont de impactul pandemiei de coronavirus. Conform noilor estimări, exporturile mondiale de cafea au fost revizuite în jos cu 3,4 milioane de saci până la 112 milioane de saci. SUA ar urma să îşi reducă importurile cu 1,2 milioane de saci până la 25 milioane de saci, ca urmare a diminuării consumului şi acumulării stocurilor. Din acelaşi motiv, Uniunea Europeană ar urma să îşi reducă importurile cu 500.000 de saci până la 47,5 milioane de saci în sezonul 2019-2020.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp