Preţurile mondiale la alimente continuă să crească. Situația la nivel mondial pare să se complice pe zi ce trece din cauza pandemiei COVID-19. Se pare că prețurile la alimente au crescut peste tot în lume, atingând cel mai ridicat nivel din iunie 2014 și până în prezent. Mai mult, previziunile nu sunt dintre cele mai bune.
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a înregistrat în luna martie 2021 cea de-a zecea lună consecutivă de creştere, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură.
În luna martie 2021, acest indice a crescut până la 118,5 puncte, de la o valoare de 116,1 puncte în luna februarie, atingând cel mai ridicat nivel de după luna iunie 2014.
Creşterea din ultima lună a fost stimulată în primul rând de avansul preţurilor la uleiuri vegetale pe fondul unei cereri puternice şi al unor stocuri reduse.
În martie, preţul uleiurilor vegetale a crescut cu 8% comparativ cu luna februarie, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani.
Preţurile la cereale au scăzut cu 1,8% ca urmare a perspectivelor favorabile cu privire la recoltele din 2021, iar preţurile la zahăr au scăzut cu 4%, pe fondul perspectivelor unor exporturi consistente din India.
Printre cerealele majore, prețurile la exportul grâului au scăzut cel mai mult, scăzând cu 2,4% în luna martie, reflectând aprovizionarea bună și încurajând perspectivele de producție pentru culturile din 2021.
Indicele al prețului uleiului vegetal a crescut cu 8% pe lună pentru a atinge cel mai înalt nivel din iunie 2011 crescut de prețurile mai ridicate pentru uleiurile de palmier, soia, rapiță și floarea-soarelui.
Prețurile la lactate au crescut pentru a zecea lună consecutivă, înregistrând o creștere de 3,9 %. FAO a declarat că unul dintre factorii de decizie din acest sector a fost laptele praf, care a fost stimulat de creșterea importurilor în Asia, în special China, din cauza îngrijorărilor cu privire la aprovizionarea pe termen scurt.
Indicele cărnii a urcat cu 2,3%, dar spre deosebire de toți ceilalți indici, acesta era încă ușor în scădere de la un an la altul. FAO a declarat că cotațiile de carne de pasăre și carne de porc au crescut, susținute de un ritm rapid al importurilor din țările asiatice, în principal China.
Prețurile zahărului au scăzut lunar cu 4%, dar au crescut cu 30% față de anul respectiv. Declinul din martie a fost alimentat de perspectivele unor exporturi mari din India.
FAO și-a ridicat prognoza pentru sezonul de cereale 2020 la 2,765 miliarde de tone față de o estimare anterioară de 2,761 miliarde, indicând o creștere de 2% de la an la an.
Privind în perspectivă, FAO a declarat că se aștepta ca producția mondială de cereale să crească pentru al treilea an consecutiv în 2021.
- Ce este o încălcare a confidențialității în afaceri?
- Avantajele și dezavantajele creditelor bancare și nebancare pentru IMM-uri
- Semne că afacerea ta are nevoie de finanțare pentru a supraviețui
- Vă gândiți să faceți afaceri în România?
- Cinci dintre cele mai mari orașe din România atrag peste 2 miliarde de euro în proiecte imobiliare noi
- Munca de acasă a sporit creșterea importurilor de microunde în UE
- Prețul grâului din SUA va scădea în 2022, iar oferta globală va rămâne adecvată