fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Producția de vin în scădere în 2020

Vin

Producția de vin a României a înregistrat o scădere de 7% în 2020, comparativ cu anul precedent, totalizând aproximativ 3,6 milioane de hectolitri. La nivel global, producția totală de vin se va menține sub media ultimilor 5 ani, arată datele Organizației Internațională a Viei și Vinului . 

Țări precum România (3,6 milioane hectolitri) și Grecia (2 milioane hectolitri) au înregistrat o evoluție negativă atât în raport cu 2019 (minus 7%, respectiv minus 2%) cât și cu media din ultimii cinci ani (minus 12%, respectiv minus 17%)”, precizează OIV.

La nivel global, OIV estimează că producția de vin va rămâne sub media din ultimii cinci ani, afectată de volumele reduse din America de Sud și Uniunea Europeană. Producția mondială de vin s-a situat în 2020 între 253,9 si 262,2 milioane hectolitri, punctul de mijloc al acestui interval fiind 258 milioane hectolitri.

Conform acestor precizari, 2020 a fost al doilea an consecutiv în care producția mondială de vin a fost sub media multianuală, după ce în 2018 a urcat la un nivel record de 294 milioane hectolitri.

Aceasta nu trebuie considerată în mod necesar ca o veste negativă pentru sectorul vinului, având în vedere contextul actual, unde tensiunile geopolitice, schimbarile climatice și criza sanitară generează un nivel ridicat de volatilitate și incertitudine pe piata globală a vinului, a informat Organizația Internațională a Viei și Vinului.

Viile din Uniunea Europeană au beneficiat de condiţii meteo favorabile însă producţia de vin a rămas sub medie deoarece producătorii şi guvernele au decis să limiteze producţia pentru a contracara impactul negativ al pandemiei asupra pieţei mondiale. De exemplu, în Franţa producătorii de şampanie au convenit cu viticultorii să strângă cu 20% mai puţini struguri decât anul trecut, în încercarea de a-şi reveni după scăderea vânzărilor provocată de coronavirus.

În timp ce o serie de state au înregistrat creşteri semnificative ale producţiei de vin, precum Spania, cu un avans de 11% până la 37,5 milioane hectolitri, Germania (8,9 milioane hectolitri, creştere de 8%), Ungaria (2,9 milioane hectolitri, creştere de 22%) şi Austria (2,7 milioane hectolitri, creştere de 10%). În schimb, state precum România şi Grecia au înregistrat o evoluţie negativă atât în raport cu 2019 cât şi cu media din ultimii cinci ani.

În emisfera sudică, producţia de vin din 2020 este estimată să scadă cu 8% comparativ cu 2019 până la 49 milioane hectolitri, în principal ca urmare a unei scăderi semnificative în Argentina (minus 17%), Chile (minus 13%) şi Australia (minus 11%).

 În SUA, estimările preliminare ale OIV indică o producţie de vin de 24,7 milioane hectolitri, în creştere cu 1% comparativ cu 2019, însă organizaţia a avertizat că aceste estimări ar putea fi revizuite în lunile următoare, după ce vor fi disponibile mai multe informaţii cu privire la efectele incendiilor de vegetaţie din regiunile Napa şi Sonoma.

În 2019, România a ocupat locul 13 în clasamentul celor mai mari producători mondiali de vin, fiind devansată de ţări precum China, Portugalia sau Rusia.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp