fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Săptămâna Economică 23 – 27 Noiembrie

saptamana economica noiembrie

23 Noiembrie

Vânzările producătorilor de smartphone-uri continuă să scadă pentru al treilea trimestru consecutiv, ca urmare în primul rând a dificultăților create de pandemie.
În al treilea trimestru al acestui an au fost vândute 366 milioane de smartphone-uri în întreaga lumea, conform analizei tocmai publicate de Gartner. Vânzările de smartphone-uri au scăzut în acest trimestru cu 5,7% față de aceeași perioadă a anului trecut și, chiar dacă reprezintă un regres, este unul semnificativ mai mic decât cel de 20% din prima jumătate a acestui an.

CFA România: Leul se va deprecia în următoarele 12 luni, până la 5,01 pentru un euro. Analiștii consideră că proprietățile imobiliare din marile orașe sunt supraevaluate Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut în octombrie cu 2,3 puncte față de septembie, până la valoarea de 32,1 puncte, iar analiștii estimează că leul se va deprecia în următoarele 12 luni, până la 5,01 pentru un euro. De asemenea, 60% dintre participanții la sondaj consideră prețul proprietăților imobiliare din marile orașe ca fiind supraevaluat.

24 Noiembrie

Comisia Europeană a anunţat marţi că a aprobat schema de ajutor de stat în valoare de 216 milioane de euro introdusă de România pentru a susţine IMM-urile afectate de pandemia de coronavirus.

O sumă de aproximativ 207 milioane de euro din schema de ajutor va lua forma garanţiilor pentru produse de factoring iar alte aproximativ nouă milioane de euro va fi sub formă de granturi directe, prin care vor fi acoperite costurile de finanţare. Obiectivul acestei măsuri este să ajute IMM-urile să răspundă la deficitul de lichiditate cu care se confruntă din cauza pandemiei de coronavirus şi să se asigure că au canale de finanţare diversificate.

25 Noiembrie

58% dintre IMM-uri din România mai au bani de supravieţuire doar pentru una-două luni

Un procent de 58% dintre intreprinderile mici şi mijlocii mai au bani de supravieţuire numai pentru una-două luni, potrivit barometrului Sierra Quadrant, care arată că problemele firmelor s-au acutizat în noiembrie.

Al doilea val al pandemiei de coronavirus şi noile restricţii impuse de autorităţi au afectat şi mai puternic economia românească, în principal  sectorul IMM-urilor, acolo unde problemele financiare s-au acutizat.

Luna noiembrie a adus, din păcate, o accentuare a problemelor din economia românească, pe fondul dificultăţilor generate de pandemie. Scăderea vânzărilor, accentuarea blocajului financiar şi, în general, contracţia la nivel de business şi consum, au influenţat în mod semnificativ finanţele companiilor, mai ales a celor mici şi mijlocii, arată concluziile noului barometru Sierra Quadrant, parte a programului de monitorizare a stării economiei dezvoltat de compania de administrare a afacerilor.

26 Noiembrie

Uniunea Europeană ar putea ajunge în foarte scurt timp să-și poate produce necesarul de baterii electrice pentru vehicule, potrivit vicepreședintelui Maros Sefcovic.În prezent, China domină piața globală de baterii.
Toate uzinele din Europa care urmează să asambleze baterii pentru automobile, aflate în curs de construcție sau sunt planificate pentru următorii ani, ar putea fi suficiente pentru necesarul Uniunii.  În prezent se află în plin proces de construire 15 fabrici de celule de baterii, care aparțin unor companii europene sau asiatice. Printre companiile producătoare de baterii care își construiesc fabrici în Europa se numără chinezii de la CATL, sud-coreenii de la Samsung (care are deja o fabrică în Ungaria), LG (Polonia), SK Innovation (tot în Ungaria), dar și compania suedeză Northvolt.

27 Noiembrie

Topul domeniilor cu cele mai multe angajări de la începutul pandemiei este condus de IT, urmat de comerț construcții și domeniul financiar-consultanță.

Pe primul loc, cu cele mai multe angajări, s-au situat companiile din IT care au scos la concurs peste 12.000 de locuri de muncă de la începutul pandemiei, în condițiile în care restricțiile în circulația persoanelor și implementarea politicii de work-from-home au dus la accelerarea digitalizării și adopția noilor tehnologii.

Pe locul doi în topul domeniilor de activitate care au continuat să facă angajări masive este comerțul, cu peste 11.000 de locuri de muncă în comerțul en-gros și cu peste 6.000 de locuri de muncă în retail – în condițiile în care, activitățile considerate esențiale, precum comerțul cu alimente și bunuri de larg consum. Construcțiile ocupă locul trei în top, alături de domeniul financiar-consultanță, cu puțin peste 6.000 de locuri de muncă scoase la concurs fiecare.

 

Lasă un răspuns

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp