Vânzările cu amănuntul au încheiat cel de-al doilea trimestru pe o notă ridicată, după o anumită nestabilitate pe parcursul trimestrului din cauza măsurilor de blocare. Se așteptă ca în trimestrul al treilea consumul să contribuie din nou puternic la PIB, în ciuda riscurilor legate de varianta Delta.
Vânzările cu amănuntul au crescut cu 1,5% în iunie, odată cu redeschiderea magazinelor. Vânzările au fost mai mari decât oricând, ceea ce arată că revenirea după măsurile de blocare este acum mai puternică decât cea înregistrată anul trecut.
Creșterea din iulie a fost observată în principal la produsele nealimentare, în timp ce vânzările pe internet au scăzut. Acest lucru este în concordanță cu o oarecare reechilibrare de la cumpărăturile online la cele offline, pe măsură ce magazinele se redeschid și consumatorii se simt mai în siguranță să le viziteze.
Șocul economic de amploare din 2020 nu i-a determinat pe consumatori să devină prudenți în ceea ce privește cheltuielile, în mare parte datorită programelor de concedii care au menținut veniturile consumatorilor din zona euro relativ stabile.
Încrederea în rândul consumatorilor este foarte mare în acest moment, ceea ce se traduce printr-o revenire imediată a cheltuielilor pe marile magazine, acum că restricțiile au fost relaxate.
Pentru următorul trimestru, întrebarea este dacă în iunie s-a încheiat deja cererea de recuperare sau dacă și în iulie va fi la fel de fierbinte. Ne așteptăm ca această revenire să mai aibă loc, dar există în continuare riscuri în ceea ce privește perspectivele.
Varianta Delta nu pare să fi avut un impact prea mare asupra comportamentului până acum, dar a oferit un avertisment cu privire la performanța sectorului serviciilor în lunile următoare.
În orice caz, după o lună aprilie slabă din cauza închiderii din nou a magazinelor, trimestrul al treilea va fi probabil pregătit pentru o creștere favorabilă a consumului. Acest lucru se adaugă la perspectivele noastre pozitive pentru creșterea PIB-ului în acest trimestru, pe măsură ce redresarea economică continuă.
- Ce este o încălcare a confidențialității în afaceri?
- Avantajele și dezavantajele creditelor bancare și nebancare pentru IMM-uri
- Semne că afacerea ta are nevoie de finanțare pentru a supraviețui
- Vă gândiți să faceți afaceri în România?
- Cinci dintre cele mai mari orașe din România atrag peste 2 miliarde de euro în proiecte imobiliare noi
- Munca de acasă a sporit creșterea importurilor de microunde în UE
- Prețul grâului din SUA va scădea în 2022, iar oferta globală va rămâne adecvată