fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Pe timp de pandemie costul orar al forței de muncă a crescut

costul orar al fortei de munca

Costul orar al forței de muncă în al doilea trimestru al anului 2020 a înregistrat o creștere semnificativă față de trimestrul precedent, dar și a trimestrului similar din 2019, potrivit unui comunicat al INS. Cea mai mare mărire a costului orar al forței de muncă este în domeniul Horeca și în domeniul de activități spectacole, culturale și recreative.

În comparație cu trimestrul precedent, costul orar al forței de muncă care a fost ajustat după numărul de zile lucrătoare, a crescut în toate domeniile economice.  Față de trimestrul precedent costul orar al forței de muncă a crescut cu 11,47 % și cu 16,11 % față de același trimestru din 2019. Cea mai mare mărire a costului orar al forței de muncă a fost în domeniul Horeca de 74,09 % și  în domeniul activități de spectacole, culturale și recreative de 30,01 % față de semestrul precedent. Sectoarele date au fost și cele mai afectate  în timpul instituirii stării de urgență în toată România, cauzând  încetarea activității agenților economici.

Cele mai mici creșteri ale costului orar al forței de muncă s-a regăsit în domeniul activităților profesionale, științifice și tehnice de 6,69 % și în domeniul administrație publică de 6,05%.

Aceste creșteri au fost determinate de întreruperea sau încetarea activității economice în contextul Covid-19, prin scăderea timpului efectiv lucrat, prin reducerea cheltuielilor salariale cu forța de muncă și nerealizările de producție pe durata stării de alertă.

 

Lasă un răspuns

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp