fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Bucureștiul a fost recunoscut ca fiind unul dintre ecosistemele globale emergente

birou

În anul care a trecut de când pandemia de coronavirus a luat cu asalt lumea, munca la distanță a devenit o practică obișnuită pentru angajații din marile orașe, confortul de acasă devenind mai important decât facilitățile ostentative ale spațiilor de birouri moderne. Dar locația încă mai contează pentru antreprenorii care încearcă să își dezvolte start-up-urile, să găsească noi talente și să aibă acces la un bazin mare de potențiali clienți.

București și marile orașe regionale din România sunt cele mai populare locații pentru lansarea unui start-up. Capitala României este principalul centru de startup-uri, în timp ce Cluj-Napoca și Timișoara sunt în urmă.

Bucureștiul are cel mai avansat ecosistem pentru antreprenori, care cuprinde o comunitate de investitori, programe de accelerare, capital de risc și fonduri de capital privat, inclusiv programe antreprenoriale susținute de companii. Cluj-Napoca și-a construit, de asemenea, un profil puternic ca destinație pentru startup-urile orientate spre tehnologie.

 Competențele IT ale României, raportul calitate-cost bun și cererea potențială neexploatată în diverse verticale sunt bine cunoscute, dar, deși sunt factori necesari, nu sunt suficiente pentru a asigura atractivitatea unei jurisdicții într-o lume extrem de competitivă.

 Orașul continuă să atragă oameni care caută salarii mai mari și oportunități mai bune de angajare. Aproape un sfert dintre IMM-uri și companiile mari se află în zona București-Ilfov, al cărei PIB se ridică la peste 55 de miliarde de euro, conform Eurostat, biroul de statistică al UE.

Orașele care sunt centre universitare și centre de afaceri vibrante oferă anumite avantaje în găsirea de parteneri, colaboratori și căi de creștere, iar acest lucru se potrivește cu profilul startup-urilor. În funcție de nișa de afaceri, vecinătatea față de utilizatori și clienți poate fi, de asemenea, un factor.

 Iași, Cluj-Napoca și București au fost clasate în topul primelor 10 orașe tehnologice din Europa în funcție de raportul cost-eficiență.

Capitala este campioana creării de noi companii în țară. Aproximativ 8.773 de societăți cu capacitate de SRL au fost înregistrate în cele 12 luni până în mai 2021, în creștere cu 43% față de anul precedent, potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului.

Bucureștiul a fost recunoscut ca fiind unul dintre ecosistemele globale emergente, înaintea unor orașe precum Praga, Marseille și Luxemburg. Capitala României a obținut un punctaj de 8 din 10 pentru performanță, care contabilizează evaluările și succesul general al antreprenorilor în clasamentul Startup Genome.

Ecosistemele emergente reprezintă 49 de țări și 348 de miliarde de dolari în valoare de ecosistem. În plus, Europa este principalul continent pentru ecosistemele emergente, cu 38 de orașe pe listă, urmată de America de Nord, cu 32, în timp ce regiunea Asia-Pacific este pe locul al treilea, cu 22, potrivit raportului global.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp