fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Chiar dacă criza sanitară a afectat prețurile la alimente, creșterea inflației prețurilor de consum la alimente este anterioară pandemiei

inflație

Consumatorii sunt îngrijorați de creșterea prețurilor la alimente în întreaga lume. Piețele emergente și economiile în curs de dezvoltare vor fi cele mai afectate, în special în contextul în care acestea se străduiesc să se refacă în urma pandemiei.

Cele mai recente date arată o moderare a inflației prețurilor de consum la alimente la nivel mondial, dar acest lucru s-ar putea schimba în lunile următoare. Acest lucru nu ar face decât să se adauge la prețurile ridicate pe care consumatorii din multe țări le-au trăit deja anul trecut.

Dacă în cele din urmă prețurile vor crește din nou, vor exista probabil diferențe considerabile între țări.

La începutul pandemiei, întreruperile lanțului de aprovizionare cu alimente, trecerea de la serviciile de alimentație (cum ar fi mesele în oraș) la produsele alimentare cu amănuntul și acumularea de stocuri de către consumatori au împins în sus indicii prețurilor de consum ale alimentelor în multe țări – cu o inflație a alimentelor de consum care a atins un vârf în aprilie 2020.

Până la începutul verii anului 2020, diversele prețuri de consum ale alimentelor s-au temperat, împingând în jos inflația alimentelor de consum în multe țări.

Prețurile alimentelor de consum ar fi putut crește, este o exagerare să spunem că acestea cresc în prezent în cel mai rapid ritm din ultimii ani.

Acestea nu contribuie în prezent la inflația globală, deși ar putea face acest lucru mai târziu în acest an și în 2022 .

Prețurile la producător, pe de altă parte, au urcat recent. Dar este nevoie de cel puțin 6-12 luni înainte ca prețurile de consum să reflecte modificările prețurilor de producție.

Un eveniment meteorologic global care are loc o dată la câțiva ani – a dus la o vreme uscată în principalele țări exportatoare de alimente, inclusiv Argentina, Brazilia, Rusia, Ucraina și Statele Unite. Acest lucru a făcut ca, în unele cazuri, recoltele și perspectivele de recoltă să fie sub așteptări.

Cererea puternică de biocombustibili a sporit cererea speculativă din partea comercianților necomerciali, iar restricțiile la export sunt factori suplimentari care susțin prețurile producătorilor mondiali.

Într-adevăr, recenta creștere bruscă a prețurilor internaționale la alimente a început deja să se reflecte încet în prețurile de consum interne în unele regiuni, deoarece comercianții cu amănuntul, incapabili să absoarbă costurile în creștere, transferă creșterile către consumatori.

Cu toate acestea, este posibil să mai vină și mai mult, deoarece se așteaptă ca prețurile internaționale la alimente să crească cu aproximativ 25 % în 2021 față de 2020, stabilizându-se în 2021

Piețele și țările cu venituri mici sunt, de asemenea, mai vulnerabile la șocurile prețurilor la alimente, deoarece consumatorii din aceste țări cheltuiesc, o proporție mare din veniturile lor pe alimente.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp