fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Evoluția pieții asigurărilor în era Covid

Asigurare casă

Întreaga piață de asigurări urmărește evoluția pandemiei și nu a avansat încă vreo soluție pentru pierderea de venit a companiilor afectate. Piața asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deține o pondere de 81% din totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF. Firmele de asigurări au obținut venituri în creștere chiar dacă veniturile din 2020 au fost afectate de criza sanitare, arată datele publicate de ASF.

Pe segmentul asigurărilor generale, valoarea primelor brute subscrise a ajuns, în a nouă luni din 2020 (datele fiind publicate doar pentru 9 luni), la 6,87 miliarde lei, în creștere cu 6,3% față de aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, primele brute subscrise asigurărilor de viață au scăzut ușor, cu 1,3% în intervalul de referință, până la valoarea de 1,67 miliarde lei.

Asigurătorii au plătit despăgubiri de peste 6,84 miliarde de lei, 96% din această sumă pentru contracte de asigurări generale.

Iar prima medie RCA anualizată a crescut cu aproximativ 1% până la 622 de lei, pe fondul creșterii daunelor plătite pentru vătămări corporale și daune materiale.
Piața asigurărilor generale și de viață a atins aproximativ 8,5 miliarde de lei în primele nouă luni ale acestui an, în creștere cu 4,8% față de septembrie 2019.

La nivelul întregii piețe de asigurări, numărul de contracte de asigurare în vigoare la finalul anului 2020 a fost de 19.487.634, în creștere față de anul precedent cu 3%. Numărul de contracte de asigurare în vigoare la finalul anului 2020 pentru asigurările generale reprezintă peste 89% din totalul numărului de contracte, în creștere cu 4% comparativ cu numărul contractelor la finalul anului 2019.

Numărul contractelor la finalul anului 2019 la nivelul întregii piețe a asigurărilor de sănătate se situa la 653.988, în creștere cu 10% față de numărul contractelor în vigoare la finalul lui 2019. Cele mai multe dintre contractele în vigoare sunt încheiate pentru asigurări de sănătate asimilabile asigurărilor generale.

Produsele standard de asigurare pentru bunuri și întreruperea activității nu cuprind vreo acoperire pentru pierderea de venit din cauza bolilor și epidemiilor dat fiind ca asigurarea de întreruperea activității se declanșează atunci când bunurile asigurate suferă distrugeri sau avarieri din cauze cum ar fi, de exemplu, cutremur, inundație, incendiu, furt, etc.
În anul 2019, densitatea asigurărilor în România se afla la o valoare de 598 lei/locuitor, în creștere cu circa 10% comparativ cu anul precedent.

Ponderea activității de asigurări de viață în totalul sectorului de asigurări din România din perspectiva volumului de prime brute subscrise se află la un nivel scăzut comparativ cu celelalte state analizate ale UE. Cu toate acestea, s-a remarcat pe parcursul ultimilor ani o creștere mai accentuată a sectorului de asigurări de viață din România, ceea ce indică o tendință de creștere a interesului românilor față de produsele de asigurări de viață.

La 31 decembrie 2019, pe piața asigurărilor își desfășurau activitatea următorii 9 asigurători autorizați de ASF pentru activități de asigurare RCA:

  • Allianz-Ţiriac Asigurări SA
  • Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group SA Societatea de Asigurare – Reasigurare City Insurance SA
  • Euroins, România Asigurare – Reasigurare SA
  • Generali Romania Asigurare Reasigurare SA
  • Grawe Romania Asigurare SA
  • Groupama Asigurări SA
  • Omniasig Vienna Insurance Group SA
  • Uniqa SA.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp