fbpx
dpo@businessmicrocredit.ro
0377 101 900

Bulgaria și România se îndepărtează de moneda euro

moneda euro

Croația va putea să introducă euro doar după ce va îndeplini toate criteriile de convergență. Dacă vor fi îndeplinite în 2022, Consiliul UE va decide dacă statul va adera la euro la 1 ianuarie 2023, a declarat vicepreședintele executiv al Comisiei Europene. Croația, o țară care se bazează în mare măsură pe turism, mai mult decât orice alt stat membru al UE, a fost afectată de restricțiile de călătorie introduse în urma pandemiei de coronavirus. Românii se află în fruntea clasamentului favorabilității monedei euro, 75% dintre ei dorind trecerea la euro, față de 63% anul trecut.

Guvernul din Bulgaria a avertizat Croația că trebuie să fie prudentă în privința efectelor pandemiei asupra economiei, în special în ceea ce privește nivelul scăzut de vaccinare, care ar putea determina autoritățile să adopte noi restricții, deși ritmul de redresare a economiei croate este bun.

Potrivit Eurobarometrului Flash, românii sunt urmați de alte națiuni din Europa Centrală și de Est, 69% dintre maghiari, 61% dintre croați și 54% dintre bulgari fiind în favoarea monedei unice.

Sondajul a fost realizat în cele șapte state membre care nu au adoptat moneda unică: Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Croația, Ungaria, Polonia, România și Suedia.

În cele șapte țări, 57% sunt în favoarea introducerii monedei euro, în timp ce 40% sunt împotrivă. Există variații mari la nivel de țară: trei sferturi sunt în favoarea introducerii euro în România, dar în Cehia și Suedia, majoritatea respondenților sunt împotriva ideii de a introduce euro.

În toate țările, cu excepția Cehiei, s-a înregistrat o creștere a proporției celor care sunt în favoarea introducerii monedei euro față de 2020.

Cu toate acestea, majoritatea respondenților din fiecare țară consideră că introducerea euro va crește prețurile și sunt îngrijorați de stabilirea abuzivă a prețurilor în timpul tranziției.

În timp ce românii conduc în ceea ce privește favorabilitatea față de euro, aceștia sunt, de asemenea, foarte conștienți de nepregătirea lor fiscală, 69% din populație afirmând că țara lor nu este pregătită să adere la zona euro.

Pentru a face parte din zona euro, o țară trebuie să îndeplinească o serie de criterii, iar România nu mai îndeplinește cerințele, potrivit raportului Comisiei Europene de anul trecut privind convergența euro.

În ultimii 14 ani, de când a devenit parte a UE, România a trecut de la o etapă la alta a procesului de aderare, schițând planuri și stabilind numeroase termene limită pentru aderarea la zona euro. Țara a rămas în urmă în ceea ce privește disponibilitatea de a adopta moneda unică. România a stabilit anterior anul 2024 ca termen limită pentru aderarea la zona euro, dar șansele ca acest lucru să se întâmple sunt mici.

Bulgaria și Croația au fost admise în mecanismul ratei de schimb (ERM II), primul pas în vederea aderării la euro, deși Bulgaria dă acum înapoi în ceea ce privește progresele sale.

Suedia rămâne una dintre cele mai pregătite țări pentru trecerea la euro. Cu toate acestea, aderarea la mecanismul ratei de schimb necesită aprobarea publică. La 14 septembrie 2003, 56% dintre suedezi au votat împotriva adoptării euro în cadrul unui referendum, iar partidele politice s-au angajat să respecte rezultatul referendumului.

Toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepția Danemarcei, care a negociat excluderi de la aceste prevederi, sunt obligate să adopte euro ca monedă unică odată ce îndeplinesc criteriile.

 

×

Buna ziua

Alege un consilier pentru o discutie pe WhatsApp

× Intreabă-ne direct pe WhatsApp